139866 – 17092015 – Turcia duce greul acestei crize a refugiatilor. Îi gazduieste pe cei mai multi, aproape două milioane, dar primeste cei mai putini bani. Presedintele Erdogan a criticat aspru statele europene pe aceasta tema in timp ce pe teren situatia devine tensionata. Autoritatile turce au blocat granita cu Grecia in incercarea de a mai stavili exodul refugiatilor
Aproximativ 1000 de refugiaţi care încercau să treacă graniţa în Grecia au fost opriţi de forţele de securitate turce. Şi-au petrecut noaptea sub cerul liber şi încă speră să fie lăsaţi să-şi continue drumul.
Refugiat: ”Pe mare este prea riscant. Ne-au spus că putem să trecem azi sau mâine, dar nimic nu e sigur.”
Şi autobuzele care îi aduceau de la Istanbul la frontieră au fost sistate, lucru care i-a înfuriat pe refugiaţi. Refugiat: ”Ne forţează să stăm aici. Noi vrem să plecăm. Nu cerem altceva. Mulţumim Turciei, dar vrem să plecăm de aici”.
Turcia găzduieşte în jur de două milioane de refugiaţi – cei mai mulţi. Primeşte, în schimb, cei mai puţini bani, iar autorităţile de la Ankara spun că este o situaţie ce nu mai poate continua. Iar acţiunile recente ale unor state europene l-au înfuriat pe preşedintele Erdogan.
Recep Tayyip Erdoğan, preşedintele Turciei: ”Problema migranţilor nu poate fi rezolvată trântindu-le uşa în nas şi ridicând garduri. Unele state europene nu acceptă migranţi de teamă că le-ar ştirbi cultura creştină. Primesc doar creştini şi îi refuză pe ceilalţi. Este o abordare inacceptabilă.”
Organizatia Naţiunilor Unite estimează că a adunat doar 30% din banii de care ar avea nevoie Turcia doar anul acesta pentru a gestiona criza refugiaţilor. Diplomaţii occidentali şi activiştii pentru drepturile omului se tem că în faţa acestei situaţii autorităţile turce ar putea decide să-i lase pe migranţi să plece în orice condiţii, indiferent de riscul la care se expun. Deja, poliţia bulgară a anunţat că a oprit peste 200 de refugiati