Acasă Externe SUA: Președintele Iohannis le-a vorbit românilor din SUA despre votul prin corespondență

SUA: Președintele Iohannis le-a vorbit românilor din SUA despre votul prin corespondență

DISTRIBUIȚI

Iohannis - comunitatea romaneasca SUA140094 – 28092015 –  Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit la New York cu zeci de români stabiliţi în Statele Unite. Şeful statului le-a vorbit românilor de acolo despre rolul pe care îl pot avea în atragerea investitorilor americani în România şi despre problema votului prin corespondență.

Zeci de români stabiliţi în Statele Unite au vrut să stea de vorbă cu preşedintele pe care l-au votat. Mulţi au poveşti dramatice.

Mariana Terra, profesoară: ”Am venit in New York în 1991, alungata de mineri. Am venit cu soțul. N-a fost ușor. E mare diferență între SUA și România. România rămâne în sufletul nostru, no matter what. E patria noastră de dor, de plâns, de râs, de fericire”.

Andreea Sas, specialist în marketing: ”Prima lună am plâns cât n-am plâns toată viaţa. Apoi începe acomodarea un an și apoi te deschizi”.

Andrei Capon, specialist în finanţe: ”Când am plecat, am plecat fără niciun regret. Azi îmi face mare plăcere să mă întorc în România. Țara mai are mult să se refacă”.

Preşedintele a ascultat tot felul de doleanţe ale românilor stabiliţi peste Ocean.

”Noi trebuie să avem reprezentanţii noştri în Parlamentul României, nu activişti de partid, de la oricare partid ar fi ei”, i-a spus președintelui un participant la întâlnire.

”Sunt partide şi partide, fiecare cu electoratul lui”, i-a răspuns Klaus Iohannis.

”Aveţi dreptate, dar ele nu funcţionează în Statele Unite. Partidele româneşti nu au reprezentanţi în Statele Unite”, a insistat reprezentantul comunității române.

La New York, preşedintele Klaus Iohannis a readus în discuţie problema votului prin corespondenţă, dar nu a putut să promită nimic.

Președintele a primit și cereri la care nu se aştepta. Un tânăr l-a rugat să facă ceva să interzică fumatul în localuri. ”Aş vrea să vă rog ceva, care poate nu e în sfera dvs. Să se interzică fumatul în baruri și cluburi. Suntem între cele patru țări din UE care n-au interzis fumatul”, i-a spus un tânăr.

”Sunt de aceeași părere. (…) Cred că până la urmă se rezolvă”, i-a răspuns președintele.

Șeful statului a fost însoțit la întâlnirea cu românii din New York de soția sa Carmen Iohannis. A fost primul eveniment al vizitei de şapte zile la New York la care a participat şi prima-doamnă.

De asemenea, la eveniment au fost prezenți ambasadorul în SUA, George Maior, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, reprezentantul permanent al României la ONU, Ion Jinga, și consilieri prezidențiali. Aproape 100 de persoane au venit la întâlnirea cu președintele, printre care și prințesa Marina Sturdza, potrivit Agerpres.

Şeful statului îşi continuă turneul în Statele Unite cu o vizită la Casa Alba, unde se va întâlni luni cu vicepreşedintele Joe Biden.

Discursul
preşedintelui României, Klaus Iohannis, susţinut cu ocazia întâlnirii cu reprezentanții comunității românești din New York, Statele Unite ale Americii

”Domnilor ambasadori, stimați invitați,

Doamnelor și domnilor,

Dragi români,

Încerc o emoție și o bucurie specială să mă aflu aici, la New York, alături de voi, de cei din diaspora românească. Spun că este o bucurie specială din două motive. Unul personal, pentru că mă simt legat de românii din afara granițelor, cunosc și apreciez eforturile și contribuția lor pentru România, pentru cei de acasă. Întâlnirea noastră de astăzi, la fel ca și cele pe care le-am avut cu reprezentanții comunităților românești din Europa, îmi arată încă o dată că, indiferent de distanțe, apartenența la o națiune nu se pierde niciodată. În mod particular voi, cei de aici, din Statele Unite ale Americii, sunteți și departe și aproape în același timp. Departe din rațiuni care nu țin de niciunul dintre noi, aproape prin atașamentul față de România și prin valori. Al doilea motiv de bucurie specială pentru mine ține de semnificația contextului și locului în care ne aflăm. În condițiile în care Parteneriatul Strategic cu Statele Unite reprezintă una dintre coordonatele fundamentale ale politicii noastre externe, comunitățile românești din Statele Unite ale Americii sunt un liant între cele două state. Apreciez rolul pe care îl aveți în relațiile româno-americane și îmi doresc să găsim o cale de a-l întări și extinde. Acest parteneriat strategic nu este doar unul politic sau militar, el este deopotrivă și economic, dar și cultural. Văd trei căi prin care voi înșivă puteţi fi parte și susține acest parteneriat între țările noastre: Prima, pe care o practicați deja – și vă mulțumesc pentru felul în care o faceți – este să continuați să fiți purtătorii de cuvânt ai culturii și tradițiilor românești pe aceste meleaguri. A doua este să adăugați rolului vostru de ambasadori informali ai României în America și pe acela de emisari ai culturii americane în România.  Iar când spun ”cultură americană” mă refer la ”cultura domniei legii” – rule of law, cum se spune aici, la tradiția americană a statului de drept, a corectitudinii şi a respectului legii în toate circumstanțele și la toate nivelurile. A treia cale este cea a parteneriatului economic. Voi, care îndrăgiți meleagurile natale și le cunoașteți potențialul, sunteți cei mai în măsură să-i îndemnați pe partenerii americani să descopere la rândul lor România, fie ca turiști, fie, de ce nu, ca investitori, știind că vor găsi în țară oameni creativi și performanți, dar și oportunități.

Doamnelor și domnilor,

Săptămâna trecută am ținut să readuc în atenția publică o serie de teme prioritare, care răspund unor așteptări generale, dar și angajamentelor pe care le-am afirmat în mod constant. Mă refer la întărirea statului de drept și continuarea luptei anticorupție, la educație ca sursă de dezvoltare a societății și la nevoia unei legislații stabile, coerente și predictibile. Statul de drept, educația și o legislație mai simplă, coerentă și predictibilă sunt trei direcții majore asupra cărora îmi voi îndrepta toată atenția în perioada următoare, dar și pe termen lung. Insist asupra lor din convingerea că ele îi privesc și afectează în egală măsură, chiar dacă din perspective diferite, și pe românii din țară, și pe cei din străinătate. Suntem aici într-un loc în care democrația, statul de drept, separația și echilibrul puterilor, libertatea, pluralismul și domnia legii au devenit, cum spuneam, reflexe naturale într-o societate care își extrage forța din aceste valori și principii. Repet că, pentru mine, experiența dumneavoastră, a celor care trăiți de mai multă sau mai puțină vreme în Statele Unite, este în acest sens cât se poate de valoroasă. Îmi doresc ca România să devină un exemplu de democrație și de funcționare corectă a instituțiilor publice, de care să fiți mândri. Cu cât vom întări mai mult instituțiile și mecanismele democratice, cu atât va crește prestigiul României în lume. Iar voi puteți să fiți o parte însemnată a acestei transformări.

Doamnelor și domnilor, Am lansat odată cu începerea noului an școlar provocarea unei ample consultări pe tema educației în România. La aceasta sunt chemați să participe și românii din afara granițelor, cu experiența sau expertiza pe care au acumulat-o intrând în contact cu sistemele de educație din alte state. Comunitatea românească din Statele Unite are în rândurile sale personalități ale lumii academice și culturale, dar și mulți tineri valoroși, studenți și absolvenți de mari universități, pe care îi încurajez să se implice în acest demers. De cealaltă parte, atunci când vine vorba de ceea ce pot sau trebuie să facă autoritățile din țară pentru românii din afară, facilitarea procesului de recunoaștere a diplomelor obținute în străinătate și de echivalare a studiilor nu ar trebui să mai întârzie. Într-o societate care apreciază și respectă valoarea și performanța, acesta nu are voie să fie un impediment în calea întoarcerii în țară a celor care au studiat în afara granițelor.

În altă ordine de idei, dar tot în direcția acțiunilor din țară care îi privesc deopotrivă pe cei din afară, sunt preocupat de calitatea legilor din România și de efectele lor. Știu că una dintre îngrijorările celor care doresc să investească în România, fie că vorbim de investitori străini, fie de români din afara granițelor care vor să dezvolte afaceri în țară, este lipsa de predictibilitate a legislației, care creează neîncredere și incertitudine. O economie competitivă, care nu stă nici sub presiunea corupției, nici a schimbării repetate a regulilor jocului, va deveni una mai atractivă și mai deschisă. Am vorbit răspicat despre aceste lucruri de la tribuna Parlamentului, iar schimbarea acestei stări de fapt este unul din obiectivele mele pe termen lung.

Doamnelor și domnilor,

Nu în ultimul rând, cred că statul român trebuie să aibă grijă de cetățenii săi oriunde s-ar afla ei, oferindu-le sprijin diplomatic, asistență, servicii consulare de calitate. În același timp, are datoria de a le asigura și proteja drepturile și libertățile, de a fi în serviciul lor, de a-i sprijini în a-și păstra identitatea, tradițiile și cultura, dar și de a-i privi ca parteneri. Așa cum am subliniat cu fiecare ocazie, toate acestea sunt, cred eu, condiția și expresia unei Românii puternice în Europa și în lume. În acest context, votul prin corespondență este un proiect la care țin în mod special, nu din rațiuni politice, ci tocmai ca exemplu al unei relații corecte între stat și cetățean în garantarea unui drept fundamental, a dreptului la vot. Asigurarea cadrului legal și a condițiilor necesare pentru ca în 2016 românii din străinătate să poată vota, pentru prima dată, prin corespondență va fi o dovadă de maturizare a clasei politice românești.

Transformările profunde într-o societate sau într-un sistem nu sunt ușoare. De fiecare dată, dorința și nevoia de schimbare vor avea de înfruntat rezistența, inerția, obișnuința cu vechile practici sau scepticismul. Și tot de atâtea ori va trebui să ne reamintim ce este cu adevărat important și ce fel de viitor vrem să avem. Vă admir curajul, ați răzbit și v-ați făcut un loc aici, departe de casă. Contez așadar pe voi să fiți partenerii tuturor românilor dornici de transformare, care cred că este posibilă și în România o politică mai curată și o economie mai performantă, pe măsura talentului și potențialului nostru. Peste tot pe unde am întâlnit români în afara granițelor i-am încurajat să fie solidari și uniți, pentru că asta îi face puternici și respectați. Vă adresez și dumneavoastră același îndemn și vă mulțumesc pentru că ne reprezentați aici, în Statele Unite, și pentru că purtați România în minte și în suflet! – Vă mulțumesc!” –  PROMPT MEDIA

foto:presidency.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.