139876 – 17092015 – Parlamentul European a votat joi propunerea de urgență privind relocarea a 120.000 de azilanți din Italia, Grecia și Ungaria către alte state membre. Primele reguli temporare privind relocarea unui număr inițial de 40.000 pe o perioadă de doi ani din Italia și Grecia au fost aprobate de Parlament la 9 septembrie.
Susținerea în timp scurt demonstrată de Parlament pentru propunerea Comisiei din 9 septembrie privind relocarea a 120.000 de azilanți dă un semnal clar către miniștrii de interne ai UE care se vor reuni din nou marți, 22 septembrie că este timpul să acționeze și să aprobe această a doua schemă de urgență.
Conform propunerii Comisiei, un număr suplimentar de 120.000 de azilanți vor fi relocați din Italia (15.600), Grecia (50.400) și Ungaria (54.000). Acest număr se adaugă schemei inițiale de relocare a 40 000 de azilanți, aprobată de Parlament la 9 septembrie și confirmată de Consiliul JAI la 14 septembrie. Numărul total de persoane relocate va fi astfel de 160.000.
Parlamentul a susținut propunerea Comisiei (fără amendamente) cu 370 de voturi pentru la 134 împotrivă și 52 de abțineri. Apoi PE a adoptat o rezoluție legislativă cu 372 de voturi la 12 și 54 de abțineri, informând Consiliul că acest acord este fără impact asupra poziției pe care Consiliul o va avea față de propunerea de a crea un mecanism permanent de relocare în situații de criză, asupra căruia Parlamentul va decide pe picior de egalitate cu statele membre.
Ungaria se opune relocării
În dezbaterea de miercuri, ministrul luxemburghez pentru imigrație și azil, Jean Asselborn, a informat Parlamentul în numele președinției Consiliului că ”va fi o modificare importantă față de propunerea inițială: Ungaria nu se consideră o țară aflată în prima linie și nu vrea să beneficieze de schema de relocare. Parlamentul European trebuie să aibă în vedere acest lucru atunci când își va exprima opinia”, a mai spus el.
Parlamentul susține distribuția obligatorie
Schema obligatorie propusă va aloca azilanții către statele membre conform capacității lor de absorbție, calculată conform următorilor indici: numărul populației 40%, PIB 40%, număr mediu de cereri de azil în trecut 10% și rata șomajului 10% (v. propunerea de alocări pe stat membru).
Statele membre care participă la schemă vor primi 6.000 de euro pentru fiecare persoană relocată, inclusiv o rată de pre-finanțare de 50% care să permită autorităților naționale să acționeze rapid. Țările de pe teritoriul cărora azilanții vor fi transferați vor primi căte 500 de euro pentru fiecare persoană relocată, pentru acoperirea costurilor de transport.
Clauză temporară de solidaritate
Propunerea prevede că, dacă din motive justificate și obiective cum ar fi un dezastru natural, un stat membru nu poate participa temporar, va contribui la bugetul Uniunii cu maximum 0,0002% din PIB-ul său. Comisia va trebui să analizeze motivele pentru care o țară a anunțat că nu poate participa și să decidă dacă neparticiparea lor la schemă este justificată pentru o perioadă de maximum 12 luni.
Dezbatere: Deputații deplâng eșecul statelor membre de a participa și cer solidaritate
Eșecul de până acum al miniștrilor de interne din UE de a cădea de acord în privința relocării a 120.000 de azilanți a fost criticat de o mare majoritate dintre deputați în cursul dezbaterii de miercuri privind rezultatele reuniunii de luni a Consiliului. Cei mai mulți au cerut statelor membre să fie solidare, să acționeze urgent pentru a combate criza curentă și să construiască un sistem european de azil și imigrație care să funcționeze pe termen lung.
Înainte de vot, președintele Schulz a anunțat că va trimite o scrisoare președintelui actual al Consiliului, Xavier Battel, cerând în numele Parlamentului alocarea unor fonduri UE pentru a ajuta țările care găzduiesc cea mai mare parte din refugiații sirieni – Liban, Turcia și Jordania. – PROMPT MEDIA