139871 – 17092015 – Prof. univ. dr. Ion Bozgă, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Olt, a emis un semnal de alarmă către ministerul de Agriculturii, parlamentari şi alţi factori de decizie, atrăgând atenția că se pregăteşte o normă juridică (Ordin al Preşedintelui ANSVPSA) prin care să nu se mai facă aceste vaccinările împotriva antraxului. Într-un material publicat în Gazeta Oltului, dr. Bozgă vorbește despre o adevărată bombă cu efect întârziat care ar putea apărea în țara noastră, cerând menținerea vaccinării contra antraxului la toate speciile receptive și suportarea de la bugetul de stat a costurilor acestei acțiuni.
”Având în vedere faptul că în România cele mai multe animale care se pot îmbolnăvi de antrax sunt deținute de persoane fizice care trăiesc în mediul rural, (așa zișii țărani), persoane care au o situație financiară precară, de cele mai multe ori neavând mijloace de subzistență, eliminarea vaccinării contra antraxulu va duce la pierderi economice importante (restricții de mișcare, interzicerea exportului, stingerea focarelor etc) și la apariția unor fenomene sociale după diagnosticarea bolii”, scrie prof. Bozgă, care readuce în atenție situația din anul 2000 când au existat mai multe focare de antrax cauzate de nevaccinarea animalelor în anul 1999, an în care sistemul veterinar de stat care asigura asistența medical-veterinară a devenit sistem veterinar privat și până la găsirea unei formule de transfer animalele au rămas nevaccinate.
”Ca atare, sunt convins că începând cu anul 2016 și mai ales în anul 2017, numărul cazurilor de antrax va fi foarte mare, cu precădere în Delta Dunării”, mai scrie profesorul. – PROMPT MEDIA
foto:gorjenul.ro