139882 – 18092015 – Judecătorii care au dipus punerea în libertate a celor şapte tineri din Vaslui, condamnaţi pentru că au violat o fată de 18 ani, nu vor fi sancţionaţi disciplinar, după ce Inspecţia Judiciară a constatat că aceştia nu şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă şi nu a sesizat CSM.
Conform reprezentanţilor Inspecţiei Judiciare, în urma verificărilor efectuate în cazul judecătorilor care au dispus eliberarea celor şapte tineri acuzaţi de viol, s-a apreciat că nu sunt întrunite elementele constitutive ale abaterii disciplinare prevăzute la articolul 99 litera t din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor – „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”.
Astfel, inspectorii au dispus, pe 2 septembrie, respingerea sesizării, nefiind promovată acţiunea disciplinară către Secţia pentru judecători a CSM.
Pe de altă parte, în luna august, Inspecţia Judiciară a solicitat CSM sancţionarea procurorului Ingrid Botezatu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui şi magistratul de şedinţă care nu a făcut contestaţie în cazul eliberării din arest a trei din cei şapte violatori, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de articolul 99 litera t „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă” şi litera m. „nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente” din Legea 303/2004.
Acţiunea disciplinară urmează a fi discutată de Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a CSM în şedinţa din 7 octombrie, reprezentanţii CSM urmând să decidă dacă Ingrid Botezatu va fi sau nu sancţionată.
În 23 iunie, în urma unei sesizări făcute de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID), CSM a sesizat Inspecţia Judiciară să facă verificări privind eliberarea din arest a celor şapte tineri acuzaţi de viol. – PROMPT MEDIA