”Criza refugiaților nu poate fi rezolvată prin calcule matematice, ci prin dialog deschis” – 139825 – 16092015 – Într-un discurs prezentat astăzi Parlamentului, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre reformarea sistemului de educație, invitându-i pe parlamentari să se alăture demersului său privind dezbaterea publică pe care tocmai a lansat-o. În virtutea rolului său de mediator, președintele a cerut și celorlalți actori sociali – părinți și profesori, la partide și autorități locale – să contribuie la dezbaterea publică a acestei teme, astfel încât în să se ajungă la o legislație unitară, pe termen lung.
”Vreau să readuc în discuție tema educației. Mi-am exprimat dorința de a lansa o amplă dezbatere despre viitorul educației, despre cum vrem să arate și să funcționeze sistemul. Experiența a arătat că nici modificările de legislație, nici înțelegerile de pe hârtie încheite între politicieni și care nu au fost respectate, nici promisiunile în campanii nu conduc la transformarea educației. Aceasta nu poate veni exlusiv din afara sistemului, cum nu pote fi generată nici din interior. Nu poate desconsidera provocările secolului XXI, nici nevoie și așteptările elevilor, profesorilor și parinților, nici fără voiță politică, nici fără implicardea autorităților locale. Schimbarea ne implică pe toți. Dacă vrem o educație cu adevărat de calitate, va trebui să procedăm altfel și să lucrăm împreună. De aceea, în virtutea atribuțiilor mele de mediator între stat și societate, am demarat această largă consultare care să implice profesori, universități, asociații, profesori, autorități și instituții, partide. Într-un termen de 2 ani se poate găsi un numitor comun,o legislatie coerentă care să rămână aceeași dincolo de schimbările politice și în interiorul căreia să fie luate măsuri punctuale indiferent de de cine e la putere. Vă cer să fim parteneri”, a declarat președintele României.
În context, președintele a criticat desele schimbări de legislație, aducând exemple concrete care susțin această afirmație – domeniul fiscal, al educației, al sănătății. Iohannis a spus că în prezent, în România sunt în vigoare aproape 14.000 de legi, ordonanțe și hotărîri de Guvern, care creează un hățiș legislativ în care cetățenii cu greu se pot descurca și care îngreunează și activitatea administrativă.
Președintele a abordat, separat, și o altă temă de actualitate din politica internațională – criza refugiaților.
”Folosesc acest prilej pentru a mă referi și la o temă separată, dar cât se poate de actuală şi sensibilă în contextul actual, cea privind criza refugiaţilor. Așa cum am afirmat, suntem pentru solidaritate în interiorul Uniunii Europene, suntem solidari cu statele membre afectate de această criză, acţionăm în spiritul respectării drepturilor omului și consider că, mai ales acum, trebuie să respingem manifestările radicale și să dovedim echilibru și înțelepciune.
Tocmai de aceea, nu cred că această criză poate fi rezolvată printr-o abordare birocratică sau contabilă, matematică, ci doar prin dialog deschis, prin consultarea cu statele membre, printr-o decizie consensuală, ținând cont, sigur, de principii și valori, de context și de realități. Nu vorbim despre locuri de cazare, ci despre oameni, despre integrarea lor în societate, despre accesul lor la educație, servicii de sănătate și locuri de muncă pe termen lung.
Nu cred că între parteneri lucrurile se rezolvă prin impunere, prin ameninţarea cu sancţiuni, ci de comun acord. Cred că fiecare stat membru are dreptul să acţioneze în funcţie de situaţia specifică pe care o are, conform capacităţilor şi posibilităţilor pe care le are.
Acesta este punctul de vedere pe care l-am susținut și îl voi susține în continuare în discuțiile pe care le voi avea cu liderii europeni. În cursul zilei de mâine, în cadrul CSAT, vom conveni asupra paşilor pe care România trebuie să-i facă în acest proces, iar de câte ori evoluția situației o va impune voi comunica atât cu dumneavoastră, cu Parlamentul, cât și cu reprezentanții celorlalte instituții ale statului.
Ne apropiem de momentul în care vom marca împlinirea, în 2018, a 100 de ani de stat român modern și apoi de preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene în a doua jumătate a anului 2019. Trebuie să ne asumăm clar, încă de acum, unde ne vor găsi aceste două evenimente, cum se va prezenta România în fața lumii și cum se vor prezenta instituțiile noastre în fața propriilor cetățeni.
Voi discuta serios cu Guvernul și voi veni în fața Parlamentului cu o serie de propuneri pentru ca România să fie pregătită atât pentru sărbătorirea Centenarului, cât și pentru Președinției.
Acestea sunt temele majore pe care le avem pe agendă. Avem provocări mari, dar și oportunități mari. Și mai ales, nu avem timp de pierdut. Nu avem timp de pierdut cu discuții sterile sau de dragul imaginii. Avem o responsabilitate, iar cei care vor veni după noi ne vor judeca și evalua după deciziile pe care le luăm astăzi”, a declarat președintele. – PROMPT MEDIA