139617 – 04092015 – Primul tronson al noii Unități de Primire Urgențe al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din Capitală a fost inaugurat astăzi în prezenţa prim-ministrului Victor Ponta, a ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, secretarului de Stat Raed Arafat și acad. Dan Mircea Enescu, managerul Spitalului.
Unitatea de Primire Urgențe are o capacitate de 22 de posturi care poate asigura toate tipurile de urgențe (de la urgențe minore la urgențe majore).
“Mulţumesc tuturor celor care lucrează zi de zi aici pentru că “Grigore Alexandrescu” este, cu siguranţă, cel mai important spital din ţară pentru că este spital de copii. Ca să poată să îşi desfăşoare activitate au nevoie de două lucruri: de o bază materială şi de baza umană, care este la fel de imporantă. Medicii vor să lucreze dacă au condiţii şi dacă sunt respectaţi Mă bucură că, şi aşa după mai mult timp, unitatea arată la standard European, cum de altfel, arată şi celelalte unităţi de primiri urgenţe pe care le+am inaugurat în ultima perioadă în Bucureşti. Mai sunt încă două şi încheiem tot sistemul de unităţi de Primiri Urgenţe din Bucureşti. Din cele 19 maternităţi modernizate prin programul cu Banca Mondială, 18 sunt în funcţiune. Mai este una singură care se termină anul acesta şi practice prima parte a unui lanţ medical normal este standard European”,a subliniat Victor Ponta după ce a vizitat noile saloane.
În ceea ce priveşte forţa de muncă şi angajaţii din acest sistem, premierul a precizat că nu se aşteaptă ca lucrurile să fie aşezate până la 1 octombrie, însă “este un mesaj important cel cu 25% creşterea de salarii pentru toţi cei care lucrează în sistemul medical şi sanitar. Nu este vorba doar de medici. Le mulţumesc tuturor celor care lucrează în sistemul medical. Apreciez tot ceea ce fac, pentru că lucrează în condiţii dificile. (…) Toate aceste lucruri au o strategie pentru viitor în care cei mai mulţi oameni pot să vadă de ce să rămână, de ce să activeze şi de ce să fie respectaţi pentru munca extraordinară pe care o fac”.
„Este un moment important pentru spitalul nostru. Aceasta unitate este ca toate celelate unităţi de primiri urgenţe din lume, poate şi ceva mai mult. Când spun ceva mai mult mă refer la faptul că avem utilaje şi aparatură de ultimă generaţie. (…) Spațiile permit asigurarea asistenței medicale de urgență între 50.000 şi 100.000 de copii pe an de preluare, stabilizare şi trimitere fie acasă, fie în secţiile spitalului nostru. Secţia este funcţională şi vom începe activitatea din această seară. Beneficiem de suficient personal, am primit tot ce am solicitat înainte de finalizarea lucrărilor. Începând de anul viitor ni s-a promis că va începe construirea noului sediu de Pediatrie, care va fi legată de Chirurgie, astfel încât să nu mai fie un spital multipavilionat. Devizia spitalului este ca nicun copil nu trebuie să moară. Suntem o familie, iubim acest spital pentru că toţi au veni aici din dragoste, nu la un spital. Aici stăm mai mult decât stăm acasă! Ne dorim ca noua generaţie să fie mai bună decât aceasta. Spitalul nostru este Spitalul Ultimei Speranţe şi vrem ca fiecare copil să fie tratat la un nivel maxim, să nu mai fie nevoie să îi trimitem în străinătate”, a acad. Dan Mircea Enescu, managerul Spitalului pentru Copii “Grigore Alexandrescu”.
Acesta a mai precizat că Centrul de Excelenţă va fi finalizat în luna octombrie, va fi unul dintre cele mai bune in Europa și va funcționa cu o echipă românească de la început.
„Mulţumesc tuturor celor care muncesc aici şi ne tratează copiii. Faţă de anul trecut s-a produs o schimbare vizibilă. Mă bucur că am reuşit să fie totul posibil cât mai repede. Este adevărat că noi am ţinut să fie în acelaşi timp cu celălalt proiect al nostru, de suflet, cu Centrul de Chirurgie Cardiacă. Acel centru o să fie inaugurat spre sfârşitul lui octombrie. Când terminăm Pediatria putem să spunem că ne-am achitat datoria faţă de cel mai mare spital de copii din ţară. Sunt 200 de posturi suplimentare pentru Unităţile de Primiri Urgenţe şi peste 400 pentru Ambulanţă. Iată că încercăm să suplinim acele lipsuri de personal. Avem un plan de reabilitare cu autorităţile locale pentru spitalele judeţene”, a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.
La rândul său, secretarul de Stat Raed Arafat a anunţat că “s-au aprobat 10 compartimente de Primiri Urgenţe, din 62, care nu erau finanţate din bugetul de stat. Acestea au fost preluate cu personal cu tot și din luna octombrie vor intra la bugetul de stat. Vom veni în sprijinul a 10 spitale mici precum Beiuş, Dej sau Borşa. Sunt spitale care aveau personal, iar acum se preiau cheltuielile cu totul la bugetul de stat”.
Valoarea maximă estimată a lucrărilor de consolidare este de 27.113.040,80 lei cu TVA.
Sprijinul realizarii acestor lucrari aparține în totalitate Ministerului Sănătății, atât în ceea ce privește consolidarea, cât și extinderea și modernizarea. În ceea ce privește dotarea unității cu echipamente medicale de ultimă generație, un aport semnificativ l-au avut și sponsorizările primite.
Întrucât pentru acest obiectiv de investiție Ministerul Sănătății a alocat 15.247,00 mii lei, spitalul poate aloca din această sumă 14.879.983,18 lei cu TVA care reprezintă valoarea estimată a lucrărilor de construcții. Valoarea rămasă 367.016,82 lei cu TVA reprezintă taxe ISC, dirigenție de șantier și asistență tehnică.
Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” este cel mai vechi spital pentru copii din România, dat în folosinţă în anul 1886. În spital funcţionează 10 secţii clinice şi numeroase compartimente medicale, 19 departamente însoţitoare şi 17 ambulatorii de specialitate. – PROMPT MEDIA