139426 – 28082015 – În fiecare an, Ziua Limbii Române este marcată de autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, potrivit www.timpromanesc.ro.
Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din 1990.
Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011, fiind semnată de 166 de parlamentari aparținând tuturor partidelor parlamentare din România. În expunerea de motive, inițiatorii propunerii legislative explică faptul că”importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite”.
Această propunere legislativă a fost legiferată ca zi festivă a României prin Legea nr. 53/2013, adoptată de Parlamentul României.
Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.
În această zi va fi arborat Drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea Imnului Național și folosirea sigiliilor cu Stema României de către autoritățile și instituțiile publice.
China
Ziua Limbii Române a fost marcată, pe 27 august, la Beijing, în prezența dramaturgului Horia Gârbea.
În cadrul evenimentului, scriitorul Horia Gârbea a susținut o prelegere dedicată dramaturgiei românești de astăzi și a prezentat piesa ”Funcționarul Destinului”, fiind proiectată cu traducere în limba chineză.
Totodată, Horia Gârbea participă și în cadrul programului standului românesc de la Târgul Internațional de Carte de la Beijing, care se desfășoară în perioada 25 – 30 august.
La eveniment participă profesori și studenți de la secția de limbă română a Facultății de Limbi Străine din Beijing, profesori și studenți de la Facultatea de Teatru din Beijing, reprezentanți ai Asociației de Prietenie China-România, reprezentanți ai Uniunii Scriitorilor din România și ai Asociației Dramaturgilor din China, reprezentanți ai presei, reprezentanți ai editurilor chineze, reprezentanți ai Cercului de Critici din China, cetățeni români rezidenți, studenți români aflați la studii în China, precum și publicul larg.
Iordania
O serată culturală dedicată Zilei Limbii Române va fi organizată pe 31 august, de Ambasada României la Amman, sub patronajul Dr. Lana Mamkegh, ministrul Culturii Regatului Hașemit al Iordaniei.
Cu această ocazie, cetățenii români din Iordania și absolvenții iordanieni de studii superioare în România se vor reuni la Centrul Cultural ”Al Hussein”, pentru a urmări două filme de referință din cinematografia României, “Orient Express” și “Nea Marin, miliardar”.
Astfel, publicul se va bucura de interpretările de excepție ale unor mari actori români precum Sergiu Nicolaescu, Amza Pelea, Puiu Călinescu, Stela Popescu, Jean Constantin, Ștefan Mihăilescu-Brăila și Ștefan Bănică.
Israel
De asemenea, un recital de poezie, sub egida Zilei Limbii Române, cu titlul ”Mai tare decât moartea e iubirea – din poezia de dragoste a lumii”, va fi susținut, pe 17 septembrie, de actorul și regizorul român Emil Boroghină, la Teatrul Karov din Tel Aviv. Evenimentul va cuprinde poemul biblic ”Cântarea Cântărilor”, sonete de Dante Aligheri, Francesco Petrarca, Michelangelo, Pierre de Ronsard, William Shakespeare şi Mihai Eminescu.
Austria
Ziua Limbii Române a fost sărbătorită, pe 27 august, la Granz, printr-un spectacol de muzică şi dansuri folclorice susţinut de ansamblul ”Rapsodia Călimanilor”. Muzica şi dansurile interpretate de ansamblu sunt specifice zonelor etnografice de la poalele Munţilor Călimani, Gurghiului, Giurgeului, Bistriţei, Valea Mureşului Superior şi Câmpia Transilvaniei.
Repertoriul ansamblului include o serie de suite şi cântece: suite de jocuri populare din zona Topliţa (Bilbor, Corbu, Subcetate, Sărmaş), Valea Mureşului Superior, Câmpia Transilvaniei, Valea Târnavelor, Moldova (Valea Trotuşului), Maramureş, Banat, Muntenia (Breaza), zona Făgăraşului (Crihalma), Bistriţa-Năsăud, Căluşul Oltenesc, jocuri ţigăneşti şi dansuri de societate.
Ansamblul ”,Rapsodia Călimanilor“ a fost înfiinţat în anul 1990 şi are în componenţă atât dansatori, orchestră şi solişti vocali consacraţi, cât şi tineri care preiau şi transmit mai departe valorile folclorului românesc. Coregrafia este asigurată de Vasile Gabor, iar orchestra este condusă de maestrul dirijor Eugen Petruţ. Ansamblul ,”Rapsodia Călimanilor” îşi desfăşoară activitatea sub egida Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Evenimentul a fost organizat de Direcția Românii din Afara Granițelor și Limba Română a Institutului Cultural Român şi Institutul Cultural Român de la Viena în colaborare cu Ambasada României din Austria, Consulatul Onorific al României la Graz şi Minoritenkonvent Graz.
Suedia
Cu ocazia Zilei Limbii Române şi în contextul centenarului Gellu Naum, publicul român din capitala suedeză se va bucura, pe 29 august, de spectacolul de teatru N(AUM), conceput în urma atelierelor de creaţie conduse de Oana Pellea, după textele scriitorului suprarealist, şi produs în 2014 de teatrul UNTEATRU. Spectacolul le are în distribuţie pe Oana Pellea și Cristina Casian, regia fiind semnată de Mariana Cămărășan.
În această perioadă, spectacolul îşi va continua periplul internaţional început la Bruxelles în luna februarie, cu reprezentaţii care vor avea loc la Stockholm, Londra şi în alte mari centre culturale europene.
După reprezentaţie, Oana Pellea va prezenta publicului vorbitor de limba română volumele ”Jurnal 2003 – 2009” şi „Să rîdem cu Nea Mărin”.
Spectacolul N(AUM) este prezentat la Stockholm cu sprijinul Guvernului României şi al Ambasadei României în Regatul Suediei.
Portugalia
Ziua Limbii Române va fi sărbătorită, pe 3 septembrie, la Lisabona, printr-un eveniment care va oferi publicului portughez ocazia de a cunoaște mai bine România.
Participanții vor putea asista la minicursuri de limba română cu tematici diverse: noțiuni generale despre istoria și geografia României, asemănări și deosebiri între limbile română și portugheză (similitudini semantice/ fonetice, ”falși prieteni”), evocări ale unor personalități românești, informații turistice despre România, lecții culinare demonstrative finalizate cu degustarea produsului prezentat. Intrarea este liberă.
Minicursurile vor fi susținute de prof. dr. Simion Doru Cristea şi prof. Rodica-Adriana Covaci și vor viza temele: ”Descoperind România turistică”, ”Similitudini semantice și fonetice între română și portugheză”, ”Descoperind gastronomia românească”, ”Români care au schimbat lumea”, și ”Români care au schimbat lumea”.
SUA
Românii din SUA și Canada au participat, în perioada 15 – 18 august, la seria de spectacole muzical-literare intitulată Festivalul Limbii Române, dedicată sărbătoririi Zilei Limbii Române.
La triplul eveniment, din Montreal (15 august), Ottawa (16 august) și New York, la sediul ICR (18 august) a participat marele compozitor și virtuoz interpret la mai multe instrumente muzicale (violoncel, pian etc.) Eugen Doga, vestitul naist și dirijor Vasile Iovu, scriitoarea și scenarista Luminița Dumbrăveanu și regizorul artistic Teodor Guțu, toți patru din Rep. Moldova.
Acestora li s-a alăturat Ala Mîndicanu, fost deputat în Parlamentul de la Chișinău, actualmente președinte al Comunității Moldovenilor din Quebec, cea care, de-a lungul anilor, s-a remarcat prin organizarea a nenumărate evenimente cultural-artistice.
În cele două țări, dar și în comunitățile românești din lume sărbătoarea este onorată prin organizarea unor manifestări culturale și științifice menite să încălzească sufletele celor care s-au născut în limba română, iar celor care nu o cunosc să le arate contribuția ei, ca expresie identitară a poporului român, la dezvoltarea civilizației universale.
SPANIA
Și românii din Spania sărbătoresc, în perioada 27 – 31 august, la Coslada (Madrid), ”Zilele Limbii Române”, un amplu program cultural dedicat românilor din regiune.
Proiectul începe cu o serie de cursuri de formare şi metodica predării limbii române și a materiilor de studiu în limba română. Acestea se vor desfăşura la Liceul Timon din Coslada (Madrid) şi sunt gratuite.
Programul se va încheia cu un concert susținut de formația Pasărea Colibri, pe 30 august, în Piața Recinto Ferial, începând cu orele 19.00. Mircea Baniciu, Mircea Vintilă şi Vlady Cnejevici și Teo Boar vor cânta în fața românilor din Coslada melodii cunoscute, selecţii de pe albume precum ”Cântece de bivuac“, ”În căutarea cuibului pierdut”, ”Încă 2.000 de ani”.
TURCIA
Cu ocazia Zilei Limbii Române, Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul a organizat o campanie de promovare online a limbii române, un curs introductiv de limbă română pentru copii şi o proiecţie de film documentar.
Astfel, pe 27 august s-a desfășurat cursul demonstrativ de limba română care vizează prezervarea identităţii etnice prin învăţarea şi utilizarea limbii române de către copiii proveniţi din familiile mixte şi promovarea în rândul membrilor comunităţii româneşti din Turcia a cursurilor de limba română pentru copii.
Cursul a fost urmat de proiectia filmului documentar „The Old-Time Village in the ASTRA MUSEUM”, de Dumitru Budrala, produs de ASTRA FILM şi CNM ASTRA, 2012. – PROMPT MEDIA
Stimate domn/doamna,
Supun atentiei dvs. articolul publicat la adresa http://www.promptmedia.ro/2015/08/ziua-limbii-romane-sarbatorita-in-toata-lumea/ privind celebrarea Zilei Limbii Romane. In acesta, mentionati pentru Iordania sustinerea unei piese de teatru, pe 17 septembrie, de actorul și regizorul român Emil Boroghină, la Teatrul Karov din Tel Aviv. Va semnalam faptul ca orasul Tel Aviv nu se afla in Iordania.
Cu stima,
Cernaianu Leonardo
Consilier diplomatic