OPREA TRANSFORMĂ CODUL FISCAL ÎN NĂLUCĂ
Sau într-un fel de Fata Morgana. Poziția sa politică, de ultimă oră, este extrem de interesantă. Și de elocventă. Liderul UNPR joacă bivalent. Sau cel puțin asta declară. Și cu securitatea României, dar și cu bunăstarea românilor. Ceea ce aruncă, pur și simplu, în aer majoritatea parlamentară, din perspectiva Codului Fiscal. Care sunt consecințele?
Victor Ponta s-a cramponat, cât a putut de mult, de funcție. A tras, zi de zi, cu ghearele de jilțul său de premier. Și, așa cum nu numai eu, ci și mulți alți observatori ai vieții noastre publice au sesizat, dacă nu pleacă singur, urmează să i se dea brânci. Iar brânci nu are cine să-i dea decât propriul partid sau aliatul care îi asigură majoritatea. Prins în furculiţa Dragnea-Oprea, Victor Ponta își dă obștescul sfârșit, din punct de vedere politic. Să vedem, însă, ce se întâmplă cu Codul Fiscal.
Am crezut, un timp, că refuzul lui Klaus Iohannis de a valida Codul Fiscal este, pur și simplu, o stratagemă politică. Construită în scopul de a pulveriza majoritatea parlamentară. Între timp însă, m-am convins că adevăratul scop urmărit de președinte este cel al garantării stabilității macroeconomice a României. De aceea a și iniţiat, în parteneriat cu Mugur Isărescu, Comitetul de Supraveghere a Macrostabilităţii. Și, totuși, un efect al reacției Cotroceniului este și destabilizarea majorității parlamentare. Și asta se vede foarte bine dacă analizăm ultima luare de poziție a generalului cu patru stele, premier interimar, Gabriel Oprea.
Până ieri-alaltăieri, președintele UNPR a susținut, cu tărie, că rămâne în parteneriat cu Victor Ponta și că va fi loial până la capăt majorității parlamentare condusă de PSD. Și, doar în ceea ce privește chestiunile de siguranță națională, el poate avea o opinie diferită și, de câte ori va fi necesar, i se va alătura președintelui Klaus Iohannis. Acum însă, domnul Gabriel Oprea nuanțează. Referindu-se la Codul Fiscal, el insistă asupra faptului că trebuie să aibă loc negocieri politice între partide. Noi știam altceva. Și anume că, aceste negocieri politice au avut loc, s-au finalizat cu succes și s-au transformat în votul masiv dat în Parlament, prin care Codul Fiscal a fost aprobat. A propune, astăzi, redeschiderea negocierilor pe această temă, înseamnă , nici mai mult, nici mai puțin, decât faptul că, UNPR s-a răzgândit. Și are de gând să susțină rezervele formulate de președinte și de guvernatorul Băncii Naționale. Pentru a întări această perspectivă, el utilizează, din nou, cunoscută sintagmă a securității naționale. Codul Fiscal, conform ultimei declarații a lui Oprea, reprezintă o chestiune de siguranță națională și, în condițiile în care astfel cum este formulată legea, relaxările propuse ar putea destabiliza economia și finanțele pe termen mediu și lung, legea votată în Parlament reprezintă un veritabil pericol pentru siguranța statului. Iar UNPR nu va mai vota în favoarea ei. Deși – și aici este singura nuanță în sens contrar – partidul este profund preocupat de bunăstarea românilor.
Cu alte cuvinte, PSD nu va mai beneficia de majoritatea necesară când legea va fi rediscutată în Parlament. În paranteză fie spus, mă întreb dacă în acest moment, când PSD este condus de Liviu Dragnea, partidul mai este la fel de interesat, ca și în trecut, să promoveze, în ciuda președintelui, Codul Fiscal.
Mișcarea de ultimă oră a lui Oprea transformă Codul Fiscal într-o Fata Morgana. Și majoritatea parlamentară într-o ficțiune. Este semnalul final al ruperii frontului. Dacă nici acum Victor Ponta nu înțelege că trebuie să demisioneze, atunci vom avea, foarte repede, o moțiune de cenzură care îl va doborî. Iar PSD va intra, cu adevărat, în criză.