138862 – 04082015 – Fondul Monetar International (FMI) a avertizat din nou in legatura cu efectele pe care ar urma sa le produca modificarile aduse Codului Fiscal, precizand ca acestea ar anula toate progresele facute de Romania in ultimii ani.
Oficialii FMI sustin ca daca toate reducerile de taxe vor intra in vigoare, deficitul bugetar va creste pana la cel putin 3% din PIB, potrivit unei scrisori obtinute de Adevarul.ro.
„Pentru a mentine sub control deficitul, s-ar impune reducerea cheltuielilor statului precum si renuntarea la initiativele noi de cheltuieli, inclusiv la cele de infrastructura, aparare, salarii, sanatate si educatie”, se arata in document.
Reprezentantii Fondului atrag atentia ca „pachetul fiscal propus este directionat aproape exclusiv spre impulsionarea consumului”.
In aceste conditii, reanalizarea Codului Fiscal in Parlament reprezinta o sansa de a stabili prioritatile fiscale pe termen mediu, se mai arata in documentul citat.
„Romania a facut pasi importanti in ultimii sapte ani pentru a-si imbunatati finantele publice controversate. Suntem ingrijorati ca, in forma sa actuala, acest Cod Fiscal ar periclita aceste realizari”, atrag atentia reprezentantii Fondului.
FMI nu este impotriva relaxarii fiscale, insa aceasta trebuie sa fie sustenabila, astfel ca institutia are si cateva solutii pentru a crea spatiul fiscal necesar unor reduceri prudente de impozite si taxe: o mai buna colectare a impozitelor si taxelor, cheltuirea mai eficienta a banilor publici, deplasarea dinspre investitiile finantate de la buget catre proiectele finantate din fonduri UE.
„In toate aceste trei domenii se inregistreaza progrese, dar atunci cand se calculeaza cifrele, ele nu sunt inca suficiente pentru a acoperi sumele considerabile pe care le impune finantarea masurilor din Codul Fiscal”, potrivit FMI.
Scrisoarea e semnata de Andrea Schaechter, sefa misiunii FMI pentru Romania, si Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI pentru tara noastra si Bulgaria.
Deputatii si senatorii se vor reuni, la sfarsitul lunii august, intr-o sesiune parlamentara extraordinara, pentru a discuta pe marginea Codului Fiscal, dupa ce acesta a fost trimis spre reexaminare de presedintele Klaus Iohannis, pe 17 iulie.
Astfel, reexaminarea Codului Fiscal ar urma sa fie discutata in Senat pe 24 august si pe 25 si 26 august in Camera Deputatilor.
Pe de alta parte, PNL propune implementarea masurilor din Codul Fiscal in trepte. Copresedintele partidului Vasile Blaga a precizat ca reducerea TVA ar putea fi aplicata in doua etape, astfel incat taxa pe valoarea adaugata sa fie redusa la 21% de la 1 ianuarie 2016 si la 19%, de la 1 iulie.
In replica la repetatele apeluri ale creditorilor internationali legate de depasirea deficitului bugetar dupa aplicarea Codului Fiscal, ministrul de Finante Eugen Teodorovici a facut cateva declaratii dure.
Luna trecuta, el a mentionat ca a recunoscut ca nu se poate tine de promisiunea legata de deficitul bugetar pe 2016 – adica 1,2%. Insa a insistat asupra faptului ca va pastra indicele sub nivelul de 3%, cat este stipulat in Tratatul de la Maastricht. Mai mult, el a amintit ca multe state UE au trecut peste acest nivel si ca nu va sacrifica bunastarea Romaniei de dragul unei cifre negociate in urma cu multi ani.
„Nu pot si nu vreau sa fiu campion la austeritate. (…) Ca si principiu, vreau sa spun un lucru foarte clar: daca ar fi sa aleg intre o astfel de situatie, adica de a depasi angajamente asumate in afara tarii pentru binele acestei tari, am s-o fac cu orice risc. Niciodata n-am sa pun mai presus angajamentele asumate in extern fata de ceea ce inseamna interes national. Niciodata. Cu orice risc”, a transmis atunci ministrul.
Anterior, pe 4 iunie, Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI pentru tara noastra si Bulgaria, a avertizat Guvernul ca trebuie sa ajusteze masurile de relaxare fiscala din Codul Fiscal, intrucat taierea cheltuielilor pentru compensarea masurilor nu va fi suficienta sa acopere golul generat la buget incepand de anul viitor.
„Discutiile din cadrul misiunii tehnice au mers bine, am facut progrese mari in a intelege situatia fiscala, am descoperit insa ca va aparea un gol semnificativ la venituri in 2016. Credem ca tintele Guvernului pentru acest an vor fi atinse, dar pentru anul viitor este mult de lucru pentru a fi capabil sa-si atinga obiectivele”, a mentionat atunci Tolosa. – PROMPT MEDIA