– 138959 – 07082015 – Omul de afaceri Mitică Călin, patronul REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca și S.C. TRANSFEROVIAR S.A. Cluj Napoca, a fost trimis în judecată împreuncă cu alte 10 persoane.
În rechizitoriul de trimitere în judecată, procurorii DNA susțin că în perioada 2013-2014, Călin Mitică l-a mituit cu peste 400.000 de lei, în 12 tranșe, pe Teodor Gavriș, fostul șef al Serviciului Automotoare și ulterior, director de tracțiune la CFR Călători, pentru a sprijini SC REMARUL 16 FEBRUARIE S.A. Cluj Napoca, să obțină contractele de servicii Revizie tip R 7 la Automotoarele Desiro „Săgeata Albastră” și Revizie tip R8 la automotoarele Desiro „Săgeata Albastră”.
Mita a fost disimulată prin decontarea a unor facturi fictive, emise de SC Tevpag Plan din București (firmă controlată de Teodor Gavriș), în baza unor acte de recepție fictive și prin organizarea unui circuit de decontare bancară fictiv.
Pentru plata mitei, Călin Mitică a fost ajutat de Dumitru Bărbăcuți, directorul general al SC Remarul 16 Februarie SA.
În septembrie 2014, Călin Mitică și Dumitru Bărbăcuți, i-au determinat pe Mircea Arnăutu, director al Organismului Notificat Feroviar Român O.N.F.R. din cadrul A.F.E.R., și Marian Panaite, inspector în cadrul A.F.E.R., să își îndeplinească în mod d
efectuos atribuțiile de serviciu, în defavoarea CFR Călători. Astfel, cei doi au semnat acte oficiale prin care au omologat SC Remarul 16 Februarie S.A. astfel încât să poată participa la licitația privind „Servicii de reparații tip RR la locomotivele electrice 5100 KW, dotate cu ICOL”, a căror valoare depășea 55 milioane lei, chiar dacă S.C. Remarul 16 Februarie S.A. nu îndeplinea condițiile legale obligatorii pentru a obține omologarea în stadiul preliminar, condiție obligatorie în vederea participării la licitație a firmei respective.
Prin demersurile lor, Arnăutu și Panaite au făcut ca licitația să fie câștigată de S.C. Remarul 16 Februarie S.A.
De asemenea, procurorii susțin că în perioada decembrie 2014 – ianuarie 2015, Gelu Dae, director general al Autorității Feroviare Române A.F.E.R., a exercitat presiuni asupra membrilor unei Comisii de analiză constituită la nivelul O.N.F.R. (prin amenințarea referitoare la pierderea funcțiilor de conducere deținute, respectiv cercetarea și sancționarea disciplinară) pentru a îngreuna anchetele care se desfășurau.
Astfel, Gelu Dae i-a determinat pe membrii Comisiei să modifice raportul adoptat inițial și să întocmească Raportul revizuit din 19 decembrie 2014, prin care s-a decis menținerea certificatului de omologare pentru S.C. Remarul 16 Februarie S.A.
Ulterior, A.F.E.R. a expediat la dosarul de urmărire penală o adresă oficială, semnată de directorul Dae, în conținutul căreia au fost inserate, cu știință, aspecte de fapt mincinoase, cu scopul direct de a-l favoriza pe Călin Mitică.
În decembrie 2012, Adriian Ștefan, directorul de infrastructură al S.C. Transferoviar Grup S.A. Cluj Napoca, l-a mituit pe Sorin Trandafirescu, director general adjunct al Departamentului de proiecte cu finanțare nerambursabilă din cadrul C.NC.F. CFR S.A., cu un abonament conținând 10 călătorii dus – întors cu avionul, pe relația București – Iași, pentru a-i determina pe funcționarii din subordine să îndeplinească acte contrare îndatoririlor lor de serviciu, în vederea avantajării intereselor economice ale S.C. Transferoviar Grup S.A.
Între martie 2013 și martie 2014, Adriian Ștefan, directorul de infrastructură al S.C. Transferoviar Grup S.A. Cluj Napoca, i-a dat 105.665 lei lui Laurențiu Seceleanu, directorul Sucursalei Regionale de Căi Ferate Galați (denumită anterior C.R.E.I.R. Galați), din cadrul Companiei Naționale CFR SA, pentru a sprijini interesele S.C. Transferoviar Grup S.A. Cluj Napoca.
Banii au fost dați fie în numerar, fie prin decontarea de către SC Transferoviar Grup SA Cluj Napoca a unor facturi fictive emise de o societate comercială administrată de inculpatul Ștefan Andrei sau prin angajarea fictivă în muncă a Lilianei Seceleanu, soția directorului C.R.E.I.R. Galați.
Pentru aceasta, Adriian Ștefan a fost sprijinit de Călin Mitică, Liliana Seceleanu Luța și Ștefan Florin Andrei.
În perioada 09 decembrie 2013 – 02 iulie 2014, Teodor Gavriș a cerut și a primit 257.128,64 lei, de la reprezentanții unei firme, pentru ca să îndeplinească / să nu îndeplinească, să urgenteze îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri, toate aceste demersuri vizând avantajarea intereselor de afaceri ale societății respective, care avea în derulare contracte atribuite de autoritatea contractantă S.N.T.F.C CFR Călători S.A.
Remiterea mitei efectuată de societatea respectivă a fost disimulată prin „subcontractarea” unor servicii de reparații în favoarea unei firme controlate de Teodor Alexandru Gavriș.
Astfel, societatea comercială a decontat, prin circuit bancar, suma menționată anterior, deși firma controlată de inculpat nu a efectuat lucrările „subcontractate”.
Procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de inculpații Călin Mitică, Kinga Mădărășan, Teodor Alexandru Gavriș, Adriian Ștefan și Georgel Mihuț, într-un dosar separat, pentru alte infracțiuni comise de aceștia.
În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile și sume de bani aparținând inculpaților.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI. – PROMPT MEDIA