139222 – 20082015 – TVA trebuie redusă la 19%, nu la 20%, susţine şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care este şi copreşedinte al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE). Tăriceanu a spus că nu vede nici un motiv pentru care TVA ar trebui redusă mai puţin decât s-a stabilit iniţial, potrivit RFI Romania.
Premierul Victor Ponta a afirmat miercuri că este de acord cu reducerea TVA la 20%, faţă de 19%, cât prevede Codul Fiscal.
De ce susţine ALDE reducerea TVA la 19%? „Această variantă a întrunit unanimitatea Parlamentului, e un angajament pe care practic Parlamentul şi l-a luat şi mi se pare normal să rămânem consecvenţi pe această linie”, a explicat Tăriceanu.
În opinia sa, discuţiile din prezent pe tema Codului Fiscal sunt pur politice: „Discuţiile care au loc în acest moment mie mi se par că sunt pur de natură politică, nu au nimic cu fondul problemei, ci una dintre părţi încearcă să obţină ceva capital politic şi din acest motiv nu văd de ce am reveni la ceea ce am hotărât odată”.
Călin Popescu Tăriceanu crede că „aşa cum este formulat Codul Fiscal, el este extrem de dorit şi de aşteptat de mediul de afaceri şi impresia mea este că cetăţenii vor fi în primul rând beneficiarii Codului Fiscal, pentru că fiecare categorie socială va avea de profitat de pe urma reducerii TVA-ului. Nu văd nici un motiv pentru care ar trebui să reducem mai puţin TVA-ul, eu cred din contră, că este nevoie pentru economie să repornim motorul consumului, care a fost grav afectat în perioada crizei economice de măsurile întreprinse de cuplul Băsescu-Boc. De aceea, cred că reducerea la 19% este obiectivul dezirabil în acest moment şi nu atenuarea acestei reduceri a TVA-ului”.
Copreşedintele ALDE comentează îndemnurile BNR la prudenţă: „Eu înţeleg îndemnurile la prudenţă, dar dacă am merge întotdeauna numai să strângem banii care se produc în plus, pot să pun întrebarea când facem transferul de bunăstare între creşterea economică şi cetăţean?”.
Reprezentanţii partidelor parlamentare participă joi la o discuţie tehnică privind Codul Fiscal.
Parlamentul se reuneşte în sesiune extraordinară pe această temă în perioada 24-26 august. – PROMPT MEDIA