Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Ministerul Educației vrea titluri de doctori asumați de rectori

București: Ministerul Educației vrea titluri de doctori asumați de rectori

DISTRIBUIȚI

139122 – 17082015 – Ministerul Educaţiei vrea schimbarea legii privind acordarea titlurilor de doctor. Conform proiectului, cel care ar trebui să semneze pentru acordarea titlului de doctor este rectorul universităţii unde se elaborează teza.

Decizia va fi luată în luna septembrie, la următoarea întâlnire dintre reprezentanţii ministerului, cei ai consiliului doctorilor şi ai sindicatului din învăţământul universitar. Ministerul Educaţiei susţine ca procesul de pregătire doctorală să se desfăşoare în universitate, de la admitere până la acordarea titlului de doctor. În prezent, titlul de doctor se atribuie prin ordin al ministrului Educaţiei, după validarea tezei de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.

 Teza de doctorat se susţine în şedinţă publică în faţa comisiei de doctorat, după ce a fost evaluată. Susţinerea tezei de doctorat poate avea loc în prezenţa a cel puţin 4 din cei 5 membri ai comisiei de doctorat, cu participarea obligatorie a preşedintelui comisiei şi a conducătorului de doctorat.

 „Sunt 34 de comisii de specialitate care evaluează. 150-200 de teze venite din universităţi sunt analizate la o singură comisie formată din 10-15-17 oameni, în răstimp de câteva ore. Dar chiar dacă au competenţe de necon¬testat, e foarte greu să analizezi în doar câteva ore un număr atât de mare de teze. Cu noile propuneri, este degrevat CNATDCU de analiza tezelor de doctorat, oricum universitatea este cea în măsură să cunoască teza şi să îşi asume răspunderea. Atunci şi titlul va fi eliberat de rector, nu de ministru”, a explicat Sorin Câmpeanu, ministrul Educaţiei.

Cel mai răsunător scandal de plagiat este legat de numele premierului Victor Ponta. În 2012 Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a decis că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă atunci Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor, notează Jurnalul.

 Şi Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a hotărât că o treime din lucrare este copiată. O analiză total opusă a avut Consiliul Naţional de Etică. Acesta a informat că titlul de doctor al lui Victor Ponta a fost obţinut conform legii.

Acuzaţiile de plagiat au ajuns până la nivel înalt şi în Ministerul Educaţiei. Fostul secretar de stat pentru învăţământul preuniversitar Ştefania Duminică a fost acuzată că a plagiat lucrarea de master. Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti, unde Duminică a susţinut lucrarea de masterat s-a autosesizat şi, analizând teza, a ajuns la concluzia că a fost vorba de plagiat fără niciun dubiu.

Legea 71 din 2015, care a restabilit drepturile salariale pierdute de bugetari în 2011, prevede, printre altele, acordarea unui spor la salariu pentru persoa¬nele care au o diplomă de doctorat. În 2014, 33.000 de români aveau doctorat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.