Acasă Economie Bucureşti: Marko Bela: Tensiunile dintre România şi Ungaria îmi amintesc de anii...

Bucureşti: Marko Bela: Tensiunile dintre România şi Ungaria îmi amintesc de anii ’90

DISTRIBUIȚI

– 139048 – 12082015 – România şi Ungaria nu au nevoie să creeze un conflict artificial, a declarat la RFI Romania liderul senatorilor UDMR, Marko Bela. El a  comentat tensiunile din ultima vreme dintre cele două ţări.

          Marko Bela a spus că nici România, nici Ungaria nu au interesul unor controverse: „Aceste tensiuni îmi amintesc de anii ’90. Totuşi, suntem în anul 2015, când în mod foarte firesc ar trebui să existe un dialog pe orice temă, oricât de delicată ar fi considerată de unii acea temă. Nici România, nici Ungaria nu au în acest moment interesul unor controverse sau interesul unor tensiuni între cele două ţări. Trăim într-o perioadă când în acest spaţiu al Europei, de fapt în întreaga Europă ar fi nevoie de o colaborare foarte strânsă tocmai pe problema etnică. Am văzut foarte bine ce se întâmplă în Ucraina, pe de altă parte care este situaţia cu imigranţii peste tot. Într-o astfel de perioadă nu avem nevoie să creăm în mod artificial astfel de situaţii conflictuale. Nici Ministerul de Externe al României nu are dreptate când respinge orice opinie privind situaţia maghiarilor din România”.POLITICIENI_ALTI_POLITICIENI_marko bela1

          Întrebat dacă în clipa de faţă există un dialog oficial între România şi Ungaria, liderul senatorilor UDMR a răspuns: „După părerea mea, nu. De acum 10-15 ani, amândouă părţile au afirmat că ar fi nevoie de un parteneriat strategic între cele două ţări şi dacă ne uităm foarte bine în jurul nostru şi România ar avea interesul unui astfel de parteneriat. Cu cine să avem o colaborare foarte strânsă, dacă nu cu Ungaria şi invers, aş zice eu”.

          Întrebat dacă nu greşesc şi oficialii de la Budapesta pentru că aduc în discuţie tema autonomiei, ştiut fiind faptul că în România este un subiect foarte delicat, Marko Bela a spus: „A fost un subiect foarte delicat cândva, dar în 2015 nu ar trebui să fie. De ce nu am discuta despre problema autonomiei? Am citit şi eu interviul ambasadorului Ungariei şi mie mi s-a părut că nu a spus nimic ieşit din comun”.

          Ambasadorul român la Budapesta s-a prezentat marţi la Ministerul ungar de Externe, după ce a cerut o audienţă, pentru a discuta pe tema declaraţiilor ambasadorului ungar la Bucureşti.

          Presa maghiară susţine însă că ambasadorul român a fost convocat de MAE al Ungariei, pe tema unor declaraţii făcute luni de premierul Victor Ponta, când a spus că Ungaria încearcă să provoace România.

          MAE român a reacţionat public luni faţă de afirmaţiile ambasadorului Ungariei, convocându-l la discuţii pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ungariei la Bucureşti. Potrivit unui comunicat emis de MAE, partea română a atras atenţia, printre altele, că declaraţiile referitoare la un eventual statut de autonomie bazat pe criterii etnice echivalează cu o imixtiune în afacerile interne ale României, criticând şi afirmaţiile referitoare la premierul Victor Ponta.

          Într-un interviu pentru România Liberă, ambasadorul Ungariei în România a susţinut că România refuză să termine zece drumuri transfrontaliere care ar urma să lege cele două ţări, acuzând şi faptul că nu este asigurată folosirea limbii maghiare în administraţia publică şi în educaţie.

          Altă problemă semnalată de ambasador ar fi modul în care premierul român, Victor Ponta şi-a construit imaginea prin opoziţie cu Viktor Orban. „Aşa şi-a început Victor Ponta cele două roluri pe care le joacă: Victor, băiatul bun şi Viktor, băiatul rău. European, social-democrat, pentru rolul de Victor cel bun şi naţionalist, antieuropean, pentru rolul celălalt”, a declarat diplomatul, solicitat să dea exemple de politicieni români care ar fi făcut declaraţii deranjante.

          În ceea ce priveşte autonomia, ambasadorul Ungariei a spus că „autonomia nu este excepţia în Europa, este un model pentru ca minorităţile să poată convieţui împreună cu majorităţile”.

          În replică, premierul Victor Ponta a declarat luni la Romania TV că Ungaria încearcă să provoace România, dar că ministrul de Externe român, Bogdan Aurescu, şi-a făcut treaba. „Încearcă să ne provoace, sunt acuzaţi de anti-semitism, de prietenia cu Rusia, încearcă să atragă şi România în scandal”, a spus Victor Ponta. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.