138851 – 04082015 – Secretarul de stat pentru afaceri strategice Daniel Ioniţă a avut luni o întrevedere, la sediul MAE, cu un grup de cursanţi din cadrul programului CAPSTONE al Universităţii Naţionale de Apărare a SUA. Din delegaţia americană au făcut parte oficiali de rang înalt din cadrul forţelor armate ale Statelor Unite ale Americii, promovaţi recent în gradele de general şi amiral.
Cu ocazia întrevederii, secretarul de stat pentru afaceri strategice a evidenţiat importanţa pe care România o acordă relaţiei privilegiate de Parteneriat Strategic cu SUA şi angajamentului american pentru securitatea României, potrivit unui comunicat al MAE.
În continuare, secretarul de stat Daniel Ioniţă a trecut în revistă priorităţile politicii externe româneşti, în contextul valorificării strategice a apartenenţei noastre la NATO şi la UE, precum şi a relaţiilor de parteneriat strategic. A subliniat că abordarea de principiu a României faţă de NATO va continua în direcţia consolidării profilului de Aliat european cu vocaţie transatlantică, cu rol stabilizator şi predictibil în regiune, în conformitate cu prevederile Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2015-2019, aprobate de Parlamentul României la 23 iunie 2015.
În cadrul dimensiunii strategice şi de securitate a relaţiei cu Statele Unite, demnitarul român a relevat contribuţiile ţării noastre la sistemul american de apărare antirachetă din Europa, precum şi sprijinul României pentru consolidarea apărării colective, relaţiei transatlantice şi cooperării NATO-UE, ca elemente fundamentale în adaptarea la provocările din vecinătatea Alianţei Nord-Atlantice. Totodată, a subliniat necesitatea continuării dezvoltării cooperării cu SUA în domeniile economic, educaţiei, ştiinţei şi tehnologiei, relaţiilor interumane.
Demnitarul român a reiterat angajamentul României cu privire la participarea în misiuni şi operaţiuni NATO, precum şi determinarea ţării noastre de a asigura resursele necesare domeniului apărării. De asemenea, a accentuat interesul major al ţării noastre pentru promovarea valenţelor strategice ale Mării Negre, a cărei relevanţă a sporit semnificativ în contextul actual de securitate. „Dezvoltările de securitate din regiune reprezintă o preocupare pe termen lung şi considerăm că evoluţiilor din Marea Neagră trebuie să li se acorde o atenţie aparte de către SUA, dar şi de către NATO şi UE”, a declarat secretarul de stat Daniel Ioniţă.
În context, s-a referit la provocările de securitate din vecinătatea noastră estică, precum şi la importanţa menţinerii sprijinului Aliat pentru partenerii estici – un loc important pentru România urmând în continuare a fi ocupat de Republica Moldova. A reiterat sprijinul ţării noastre pentru politica NATO a uşilor deschise şi pentru înregistrarea de rezultate concrete în acest sens la Summit-ul NATO de la Varşovia, din iulie 2016.
În ceea ce priveşte contribuţia la Politica de Securitate şi Apărare Comună a UE, demnitarul român a evidenţiat aportul conceptual şi operaţional al României, atât în dezbaterile din cadrul Uniunii Europene, cât şi prin participarea concretă în misiunile UE.
Intervenţiile cursanţilor CAPSTONE au relevat importanţa relaţiei bilaterale, în sensul amplificării şi consolidării Parteneriatului Strategic, angajamentul celor două ţări faţă de valorile comune euro-atlantice, precum şi voinţa de a răspunde eficient provocărilor actuale.
CAPSTONE este un program profesional de pregătire militară destinat ofiţerilor de rang înalt din cadrul forţelor armate ale Statelor Unite ale Americii. Programul este derulat din 1982 încoace de către Universitatea Naţională de Apărare a SUA şi include vizite de documentare în diverse state partenere. În perioada 31 iulie – 4 august 2015, o delegaţie de cursanţi din cadrul programului CAPSTONE efectuează o vizită de documentare în România, printre instituţiile vizitate figurând Ministerul Afacerilor Externe şi Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”. – PROMPT MEDIA
foto:mae.ro