Acasă Nord-Vest Bihor Ministrul Educaţiei a trimis Corpul de control în Bihor

Ministrul Educaţiei a trimis Corpul de control în Bihor

DISTRIBUIȚI

138099 – 06072015  – Ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Sorin Mihai Cimpeanu, a dispus duminica trimiterea Corpului de Control la Colegiul Tehnic „Unirea” din Stei, judetul Bihor, in urma unei sesizari privind existenta unor similitudini intre 42 de lucrari la matematica.

            Potrivit unui comunicat al Ministerului Educatiei si Cecetari Stiintifice (MECS), Comisia Nationala de Bacalaureat a solicitat constituirea unei comisii de cercetare disciplinara a profesorilor asistenti din salile in care examenul a fost fraudat, dar si a presedintelui, vicepresedintelui si membrilor Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen Colegiul Tehnic „Unirea” din Stei, judetul Bihor, conform Metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat. De asemenea, s-a decis sesizarea in scris a organelor de cercetare penala.

            „Urmare a unei sesizari privind existenta unor similitudini intre 42 de lucrari la matematica provenind din centrul de examen Colegiul Tehnic „Unirea” din Stei, judetul Bihor, Comisia Judeteana de Bacalaureat (…) a dispus analiza inregistrarilor din toate cele 14 sali in care s-a desfasurat proba E)c) – proba obligatorie a profilului (matematica sau istorie). In urma analizei inregistrarilor, s-a constatat ca in 10 din cele 14 sali in care s-a desfasurat proba E)c) – proba obligatorie a profilului matematica sau istorie, profesorii asistenti nu au respectat toate atributiile prevazute de metodologie, permitand candidatilor sa comunice intre ei si sa fraudeze examenul fie prin utilizarea unor inscrisuri interzise de metodologie, fie lasandu-i sau chiar ajutandu-i sa copieze unii de la altii”, se arata in comunicat.

            De asemenea, in cazul elevilor care au sustinut examenul in cele 10 sali in care profesorii asistenti nu au respectat intocmai prevederile metodologiei, urmeaza sa se verifice implicarea acestora, in fiecare caz in parte. In raport cu implicarea si participarea personala a fiecarui elev la nerespectarea prevederilor legale privind desfasurarea examenului de Bacalaureat, se vor aplica prevederile Metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat.

            Pentru fiecare elev in parte va fi analizat gradul de implicare si vinovatia si se vor stabili sanctiuni ce pot merge pana la eliminarea din examen, fara posibilitatea de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de Nacalaureat, cu reluarea integrala a probelor.

            MECS precizeaza ca potrivit prevederilor din Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat 2015, sanctiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic implicat in organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat, pot ajunge, in raport cu gravitatea abaterilor, pana la destituirea din functia de conducere, de indrumare si de control din invatamant sau desfacerea disciplinara a contractului de munca.

            „Profesorii care, in perioada examenului, comit fapte cu caracter infractional, respectiv furnizarea solutiilor problemelor, inlocuiri de lucrari, falsificari de lucrari etc., care permit sau favorizeaza fraudarea examenului sau care au manifestari care atesta neglijenta in indeplinirea atributiilor ce le revin, sunt sanctionate in conformitate cu prevederile metodologiei de examen sau ale Codului penal”, se arata in comunicat.

            Potrivit sursei citate, la centrul de examen Colegiul Tehnic „Unirea” din Stei, judetul Bihor, au sustinut examenul de Bacalaureat in sesiunea iunie-iulie 2015 elevii respectivului colegiu, dar si elevii Colegiului National „Avram Iancu” din localitate.

            De asemenea, la proba obligatorie a profilului (matematica sau istorie) au fost prezenti 255 de candidati (184 la matematica si 71 la istorie) din totalul celor 265 inscrisi (188 la matematica si 77 la istorie).

            „In cele 10 sali in care nu a fost respectata intocmai metodologia de examen au sustinut proba de matematica un numar de 152 de elevi, iar proba de istorie a fost sustinuta de 39 de elevi. Supravegherea candidatilor a fost realizata de 20 de profesori asistenti, distribuiti cate doi in fiecare sala de examen. In toate salile amenajate pentru sustinerea probelor a existat aparatura de supraveghere/inregistrare audio-video”, se precizeaza in comunicat. – PROMPT MEDIA

foto:ctunirea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.