138106 – 06072015 – Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, dorește înființarea, în cadrul IGPR, a unei structuri de poliție judiciarăal cărei rol să fie efectuarea actelor de urmărire penală în cauzele aflate pe rolurile parchetelor.
„În calitate de șef al Ministerului Public, consider că este momentul să dăm o eficiență sporită dispozițiilor articolului 131 din Constituția României. Vă rog să îmi permiteți să vă reamintesc doar conținutul alineatului 3: ”Parchetele funcționează pe lângă instanțele de judecată, conduc și supraveghează activitatea de cercetare penală a poliției judiciare, în condițiile legii’. Se poate observa că reorganizarea parchetelor este strâns legată de o reorganizare a poliției judiciare. Structurile specializate ale Ministerului Public — DNA și DIICOT — beneficiază de corpuri polițienești specializate, eficiența acestui mod de lucru fiind validată de rezultatele deosebite obținute. Este momentul să instituim acest sistem la nivelul întregului Minister Public. În acest sens, consider că este oportună înființarea în cadrul Poliției Române a unei structuri de poliție judiciară, constituită din ofițeri și agenți de poliție judiciară specializați, care să fie implicați exclusiv în efectuarea actelor de urmărire penală în cauzele aflate pe rolurile parchetelor„, a afirmat duminică Nițu la Palatul de Justiție, unde a fost marcată Ziua Justiției.
De asemenea, el a subliniat faptul că actul de justiție este unul de calitate atunci când primește aprecierea opiniei publice, amintind că „justiția este, în primul rând, un serviciu public”.
„În consecință, unul dintre cele mai importante criterii de apreciere a calității actului de justiție, a muncii judecătorilor și procurorilor, este percepția opiniei publice asupra activității noastre. Or, după cum bine știți, gradul de încredere al populației în justiție se află, de multă vreme, pe un trend ascendent. Mai mult, un sondaj de opinie realizat în luna mai a.c. arată că 30% dintre români consideră Justiția drept instituția publică cea mai importantă a democrației, alte instituții indicate de intervievați obținând procente mai mici”, a mai spus Nițu. – PROMPT MEDIA