138744 – 29072015 – Muzeul Național de Istorie din București se va închide pe o perioadă de cinci ani, întrucât instituția va intra într-un proces de reabilitare. Anunțul a fost făcut de directorul instituției, Ernest Oberländer-Târnoveanu.
„Vom organiza noi spaţii de depozitare, suntem în discuţii pentru a obţine aceste spaţii, avem nevoie de o suprafaţă foarte mare, circa 11.000 de metri pătraţi, care trebuiesc amenajaţi conform prevederilor normelor de conservare şi de asigurare a securităţii, şi pentru perioada până în 2018 am solicitat şi un spaţiu pentru organizarea de expoziţii, în aşa fel încât activitatea muzeului să nu se întrerupă şi publicul să nu uite că există un Muzeul Naţional de Istorie a României„, a declarat Ernest Oberländer-Târnoveanu.
Totodată, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a precizat că cele mai bune spaţii pe care le-a vizitat până în prezent sunt cele din Casa Presei Libere. „Sunt hale foarte mari, uşor de amenajat şi relativ ieftin, faţă de altele, şi care prezintă şi multe alte avantaje în ceea ce priveşte asigurarea securităţii”, a completat Ernest Oberländer-Târnoveanu.
În decembrie 2014, bugetul pe anul 2015 al Ministerului Culturii (MC) a primit o suplimentare de 1 milion de lei pentru începerea lucrărilor de reabilitare la Muzeul Naţional de Istoriei a României.
În iunie 2014, reprezentanţii Ministerului Culturii declarau că Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti are nevoie de peste 27 de milioane de euro pentru lucrările de consolidare şi restaurare, patrimoniul acestuia urmând să fie mutat, cel mai probabil, la Casa Presei.
Ministerul Culturii preciza la momentul respectiv că „o viitoare investiţie în consolidarea şi reabilitarea clădirii-monument istoric a Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR) presupune parcurgerea mai multor etape, între care prioritară ar fi refacerea proiectului, iar cea mai importantă şi dificilă este asigurarea fondurilor bugetare suficiente unei astfel de restaurări”.
În acest context, MC menţiona că aceste proceduri necesită, în primul rând, „un efort de timp”, care nu va permite demararea efectivă a lucrărilor în cursul anului trecut.
„Din estimările făcute de către Ministerul Culturii în baza analizei documentaţiei de specialitate, reiese un total necesar pentru actualizarea proiectului şi finalizarea lucrărilor pentru redeschiderea pentru public a tuturor celor 60 de săli de expoziţie a muzeului de aproximativ 27 de milioane de euro, fără TVA. Pentru îndeplinirea procedurilor de achiziţie publică a contractului de proiectare, a celui de execuţie a lucrărilor şi realizarea propriu-zisă a acestora în acord cu importanţa istorică, arhitecturală şi culturală a edificiului, dar şi cu rolul esenţial al instituţiei muzeale ce o adăposteşte, estimăm o perioadă de timp necesară de 36 de luni de la data alocării fondurilor”, au reprezentanţii Ministerului Culturii.
Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) a fost înfiinţat în 1970, fiind „cel dintâi muzeu de arheologie şi istorie din ţară, dintâi nu într-o perspectivă cronologică, ci sub aspectul reprezentativităţii”, se arată pe site-ul instituţiei.
În consecinţă, aici au fost aduse cele mai faimoase tezaure, în primul rând cele din metal preţios, în singurul loc public unde securitatea şi vizibilitatea puteau fi asigurate în aceeaşi măsură. De asemenea, o mulţime de alte piese de mare valoare arheologică şi istorică au poposit în expoziţiile MNIR, pentru a ilustra mileniile de istorie ori, pentru mai multă acurateţe, istoria de atunci. – PROMPT MEDIA