138535 – 22072015 – Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat într-un interviu la RFI Romania, că personal, merge pe varianta organizării unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru Codul Fiscal. Demnitarul se arată „convins că mulţi liberali, dacă nu chiar toţi, în aceeaşi formulă vor vota pentru Codul Fiscal”.
Ce soluţii există pentru promovarea Codului Fiscal, reîntors recent de preşedintele Klaus Iohannis în Parlament? „Nu e vorba de a identifica soluţii, ele există, doar să stabilim care dintre aceste căi de urmat se impune acum, la acest moment. Este, desigur, calea pe care Guvernul o poate alege şi anume să adopte prin Ordonanţă din nou Codul Fiscal sau în Parlament, printr-o sesiune extraordinară, cum poate ar fi normal să fie pentru un astfel de document important pentru România”, spune Eugen Teodorovici.
Deputatul PNL, Eugen Nicolăescu, declara recent la RFI că Executivul nu-şi poate asuma răspunderea şi nici nu poate promova Codul Fiscal printr-o OUG, pentru că ar fi neconstituţional, fiind vorba de un act normativ aflat în procedură de promulgare. Ministrul de Finanţe are altă părere: „Nu e vorba de asumarea răspunderii, asta categoric nu, doar o Ordonanţă de către Guvern sau o sesiune a Parlamentului. Nu e vorba de o prevedere de neconstituţionalitate dacă Guvernul aprobă prin Ordonanţă ceva ce face parte dintr-un act normativ, aşa cum spunea domnul Nicolăescu”.
Eugen Teodorovici ar opta personal pentru varianta unei sesiuni extraordinare a Parlamentului: „Pentru versiunea cu Parlamentul. E normal să fie aşa şi pentru a vedea cum vor vota colegii liberali din Parlament Codul Fiscal, care din punctul meu de vedere, cred că va avea aceeaşi formă deja trimisă iniţial spre promulgare preşedintelui”.
Ministrul de Finanţe se aşteaptă ca unii liberali să voteze favorabil Codului Fiscal: „Sunt convins că mulţi dintre ei, dacă nu chiar toţi, în aceeaşi formulă vor vota pentru Codul Fiscal (…). Nu văd cum un liberal adevărat, aşa cum se consideră mulţi dintre ei să voteze împotriva unui astfel de document, care de fapt duce clar la o consolidare a creşterii economice, a relaxării fiscale, exact pentru cei care spun ei că-i reprezintă în Parlament”.
„Din punctul meu de vedere, se impune cât mai repede o astfel de sesiune, pentru că este foarte normal ca cei care aşteaptă Codul Fiscal, mediul economic şi toţi ceilalţi să ştie clar că acest lucru s-a încheiat, se pot baza pe ceva de la 1 ianuarie în mod clar”, a spus el.
„Noi avem o estimare a creşterii datoriei publice undeva la 42%, faţă de aproape 40% cât este astăzi, deci nu este o creştere care să ne îngrijoreze (…), este o creştere controlabilă. Mai mult, dacă nu mă înşel, Fondul Monetar a impus acest lucru, România are un fond de rezervă, un fond tampon, un buffer, cum îi spunem noi, de peste cinci miliarde de euro, bani pe care îi are la dispoziţia sa, în cazul în care apar pe piaţă fel de fel de fluctuaţii. Deci încă avem o astfel de rezervă, suntem singurul stat care are un astfel de fond de rezervă. Chiar dacă ar fi o situaţie cum a fost cazul Greciei, în care avem nevoie de finanţare şi preţul creşte, putem folosi inclusiv aceste resurse”, a explicat ministrul de Finanţe.
Întrebat de ce nu a ţinut cont de poziţia Consiliului Fiscal, Eugen Teodorovici a afirmat: „Consiliul Fiscal emite o opinie, nu suntem obligaţi neapărat să ţinem cont de această opinie”.
Replicându-i-se că totuşi Consiliul Fiscal are o opinie avizată, ministrul de Finanţe a spus: „Nu ştiu cât de avizată este. Daţi-mi un exemplu în care dânşii au avut dreptate. Nu, până acum, din ce ştiu eu, cel puţin, au avut numai păreri temătoare, care într-un final nu s-au confirmat”.
Eugen Teodorovici a declarat că nu vrea să fie campionul austerităţii: „Nu pot şi nu vreau să fiu campion la austeritate. Chiar comisarul Moscovici a spus în 2013 gata cu austeritatea, dar vom fi precauţi. Acelaşi lucru îl spun şi eu astăzi, gata cu austeritatea, dar vom fi precauţi. Nu trebuie să plecăm tot timpul de la ideea că ceva rău s-ar putea întâmpla”.
Întrebat dacă-şi asumă riscul depăşirii deficitului de 3%, Eugen Teodorovici a spus: „Ca şi principiu, vreau să spun un lucru foarte clar: dacă ar fi să aleg între o astfel de situaţie, adică de a depăşi angajamente asumate în afara ţării pentru binele acestei ţări, am s-o fac cu orice risc. Niciodată n-am să pun mai presus angajamentele asumate în extern faţă de ceea ce înseamnă interes naţional. Niciodată. Cu orice risc”. – PROMPT MEDIA
fotoȘcapital.ro