138481 – 21072015 – ANAF a blocat, luni, conturile Societăţii Române de Televiziune (SRTv), din cauza datoriilor pe care instituția le are la bugetul de stat, anunță România Liberă. Situaţia ar putea duce la blocarea activităţii televiziunii publice și urmează să fie analizată în şedinţa de marţi a Consiliului de Administraţie (CA) al TVR, conform aceloraşi surse.
În 2012, Guvernul a permis, printr-un memorandum, eşalonarea datoriilor către stat ale postului public de televiziune, pe o perioadă de şapte ani.
Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Română a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei şi cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentanţii instituţiei pe 6 aprilie, într-o conferinţă de presă.
Tot atunci, reprezentanţi ai TVR au anunţat că datoriile totale ale Televiziunii Române erau, la sfârşitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.
Pe de altă parte, Adrian Bucur, membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune, a declarat, pe 8 decembrie 2014, că a decis să facă un apel public, întrucât situaţia TVR este disperată, televiziunea publică având penalităţi la ANAF de aproximativ 9 milioane de euro pe an.
„Situaţia televiziunii publice este din ce în ce mai gravă. Am intrat în posesia unor cifre care sperie pe orice om normal la cap, 23.000 – 24.000 de euro pe zi, în total, 9 milioane de euro pe an reprezintă penalităţile către fisc şi asta se întâmplă după reeşalonare. În aprilie (2014 – n.r.), când TVR nu a plătit rata convenită în memorandum (memorandumul cu Guvernul – n. r.) la fisc, aceste penalităţi s-au recalculat şi aşa ajung ele la această cifră, de 23 – 24.000 de euro pe zi. Iar aceste penalităţi curg lunar. În prezent, datoria la bugetul de stat a televiziunii publice depăşeşte 100 de milioane de euro, nemaipunând la socoteală şi datoriile comerciale. Şi ele reprezintă alte câteva zeci de mii”, a mai spus Adrian Bucur.
În aceeaşi zi, într-un punct de vedere, Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, a declarat că TVR se află „într-o situaţie financiară extrem de critică”, iar conducerea Televiziunii Române a transmis către autorităţile statului, inclusiv ANAF, „propuneri de soluţii la problemele grave ale televiziunii”.
„În această perioadă foarte dificilă, conducerea TVR a fost nevoită să prioritizeze cheltuielile în funcţie de interesul telespectatorilor, conform misiunii publice a Televiziunii Române. În contextul datoriilor imense pe care le are TVR, soluţia actualei conduceri a fost să rezilieze contractele emisiunilor scumpe şi să încerce să reducă cheltuielile de producţie (…)”, spunea, la momentul respectiv, Stelian Tănase.
Potrivit acestuia, conducerea TVR încearcă să redeschidă dialogul cu autorităţile statului pentru redresarea Televiziunii Române. „Mai mult, conducerea TVR a transmis către autorităţile statului, inclusiv ANAF, propuneri de soluţii la problemele grave ale Televiziunii. Facem eforturi uriaşe pentru a redeschide dialogul cu aceste autorităţi, fără sprijinul cărora redresarea instituţiei nu este posibilă. TVR îşi asumă toate obligaţiile de plată şi aşteaptă răspunsuri pentru a identifica pârghii de implementare a soluţiilor propuse”, a mai spus, atunci, Stelian Tănase.
ANAF a mai blocat conturile SRTv în mai 2012, din cauza datoriilor acumulate – din 2005 până la finalul lui 2011 – către bugetul de stat, care erau la momentul respectiv în valoare de 308 milioane de lei, din care 229 de milioane de lei debite, diferenţa fiind reprezentată de penalităţi, au declarat, atunci surse din ANAF.
În iunie 2012, Guvernul a aprobat procedura prin care ANAF a deblocat pentru o perioadă de şase luni conturile televiziunii publice.
Ulterior, în baza unui memorandum aprobat de Guvern, datoriile SRTv au fost eşalonate pe o perioadă de şapte ani. – PROMPT MEDIA