138621– 24072015 – Gheorghe Bunea Stancu, fost preşedinte Consiliu Judeţean (CJ) Brăila este urmărit penal de DNA sub acuzația de trafic de influenţă, în același dosar în care omul de afaceri Ioan Niculae, patronul grupului Interagro S.A., este acuzat de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani.
Potrivit procurorilor, în acelaşi dosar sunt urmăriţi penal Nicoleta Mariana Toncea, preşedinte al Interagro S.R.L., pentru complicitate la evaziune fiscală şi complicitate la spălare de bani, Viorel Bărac, director general Interagro S.A., pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, Adriana Guţă, director economic Interagro S.A., pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, şi Interagro S.A., pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.
În perioada 2008 – 2009, între Interagro S.A. şi o altă societate specializată în producţie agricolă şi tranzacţii cu produse agricole, s-au desfăşurat mai multe tranzacţii comerciale ce au avut la bază prestaţii neexecutate, privind contractul încheiat în luna august 2008, în valoare de 10.000.000 de euro, se arată în comunicatul DNA. Obiectul contractului a privit realizarea de materiale promoţionale (brelocuri, post-it-uri şi standuri) pentru S.C. Interagro S.A. de către firma respectivă.
La solicitarea lui Ioan Niculae, sumele de bani au fost “trecute” formal prin societatea respectivă, pentru ca ulterior, la indicaţiile acestuia, să fie externalizate într-o firmă de tip “off shore” din Insulele Virgine.
Încheierea şi derularea contractului de prestări servicii de publicitate dintre Interagro S.A. şi societatea respectivă, s-a făcut prin intermediul suspecţilor Viorel Bărac şi Adriana Guţă, care au semnat contractul şi s-au ocupat de înregistrarea documentelor financiar – contabile pentru a crea aparenţa de îndeplinire a prestaţiilor.
Aceştia au beneficiat de ajutorul Nicoletei Mariana Toncea care, din dispoziţia lui Ioan Niculae, s-a implicat în realizarea plăţilor către firma respectivă.
Circuitul financiar de spălare a banilor proveniţi din evaziune fiscală a fost iniţiat şi coordonat de Ioan Niculae şi a avut ca scop prejudicierea bugetului de stat cu peste 11 milioane de lei – TVA şi impozit pe profit.
În prima parte a anului 2009, Ioan Niculae a iniţiat şi desfăşurat activităţi de corupere, fiind vizaţi funcţionari publici şi înalţi demnitari ai statului, cu scopul de a-i convinge să promoveze o hotărâre de Guvern, prin care să fie acordate facilităţi fiscale, privind subvenționarea achiziţiei de îngrăşăminte chimice, cu consecinţă directă în beneficiul financiar al grupului Interagro.
Persoanele care au acceptat influenţa lui Ioan Niculae, au încercat prin activităţi de „lobby” să determine promulgarea unei asemenea hotărâri de Guvern, deşi se cunoştea opinia Comisiei Europene referitoare la acest tip de „subvenţionare”. Măsura de sprijin avută în vedere reprezenta un ajutor de stat care contravine legislaţiei aplicabile la nivelul Uniunii Europene, iar consecinţa directă era că suma necesară unei asemenea facilităţi fiscale nu putea fi prevăzută în proiectul Legii bugetului de stat.
În acest context, Ioan Niculae i-a promis lui Gheorghe Bunea Stancu, preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, în perioada respectivă, diferite foloase, pentru ca acesta din urmă să intervină pe lângă persoane cu putere de decizie din cadrul Guvernului României în vederea aprobării hotărârii de Guvern, se mai arată în comunicat. – PROMPT MEDIA