137673 – 18062015 – Ana Birchall a efectuat o vizită de lucru, la Paris, în perioada 16-18 iunie, cu ocazia Reuniunii interparlamentare privind politica comercială a Uniunii Europene, eveniment organizat de Comisia pentru afaceri europene și Comisia pentru afaceri economice a Adunării Naționale a Franței. Din delegaţie a făcut parte şi Horia Grama, preşedintele Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare.
La reuniune au participat președinți ai Comisiilor pentru afaceri europene și ai Comisiilor pentru comerț internațional din statele membre UE precum și reprezentanți ai Comisiei pentru comerț internațional din Parlamentul European.
În cadrul Reuniunii interparlamentare, discuțiile s-au axat pe negocierile privind acordurile comerciale cu Statele Unite ale Americii (TTIP), Canada (CETA) și Ciclul de la Doha (OMC). Ana Birchall, prezentă la reuniune în calitate de președinte al Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, a subliniat oportunitatea ca Uniunea Europeană și statele membre să își asume o poziție convingătoare în negocierile privind acordurile comerciale menționate.
“Reconfigurarea Uniunii Europene ca actor global puternic reprezintă una dintre principalele priorități ale Uniunii și ale tuturor statelor membre. De aceea, este esențială construirea și consolidarea unei politici externe coerente a UE în cele mai importante domenii, cum ar fi: comerţul, energia, justiția, afacerile interne sau politicile economice. Astfel, este necesar să promovăm prioritățile noastre, acordând în același timp o importanță egală politicilor europene”, a arătat deputatul social-democrat.
Principala temă abordată în cadrul reuniunii de la Paris a fost legată de implementarea Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP), context în care Ana Birchall a susținut nevoia ca atât Uniunea Europeană cât și fiecare stat membru să valorifice oportunitățile pe care le generează acordurile comerciale de o asemenea anvergură.
“Dialogul transatlantic va rămâne un subiect foarte important, iar evoluțiile așteptate pot influența direct și pozitiv substanța parteneriatului UE-SUA. Voința noastră este să susținem concretizarea într-un timp cât mai scurt a TTIP, parteneriat din care ar avea de câștigat atât SUA și UE, cât și fiecare stat membru al Uniunii Europene. Implementarea TTIP ar avea un impact pozitiv asupra creșterii economice și reducerea ratei șomajului în statele membre ale UE. România sprijină ferm finalizarea viitorului acord TTIP, înțeleasă ca o oportunitate majoră pentru stimularea schimburilor comerciale bilaterale și a investițiilor. Cred că potențialele avantaje ale TTIP sunt mari, iar impactul geostrategic al unui astfel de acord ar putea fi deosebit de important, în termeni de beneficii economice directe”, a mai arătat deputatul.
Ana Birchall a adăugat că “Uniunea Europeană este direct interesată de deschiderea de noi piețe, abordare care joacă un rol important în identificarea unei soluții pe termen lung la criza economică, precum și de păstrarea unor cadre de reglementare clare, iar acest tip de acorduri comerciale pot fi soluții concrete în sensul stimulării economice, prin extinderea relațiilor comerciale”.
În cadrul vizitei, Ana Birchall a avut o întâlnire cu Danielle Auroi, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Adunarea Naţională a Franţei, pentru a discuta aspectele legate de admiterea României în spaţiul Schengen. Ana Birchall a subliniat că „este atât în interesul românilor, cât şi al tuturor europenilor deopotrivã ca România sã fie admisă în spaţiul Schengen. Ţara noastră, prin rolul de factor de stabilitate și securitate la granița estică a Uniunii Europene, acționează ca membru de facto al spațiului Schengen, însă are nevoie şi de sprijinul statelor membre UE, cu atât mai mult al statelor occidentale, pentru ca decizia politică privind intrarea noastră în Schengen să fie un favorabilă. Consider că şi intensificarea cooperării dintre Comisiile pentru afaceri europene din Parlamentul României și comisiile similare aparţinând legislativelor naţionale din statele membre poate contribui la accelerarea luării unei decizii în acest sens”.
La rândul său, Danielle Auroi, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene din Adunarea Naţională a Franţei, a susţinut că forul pe care îl conduce va susţine aderarea României la spaţiul Schengen. De asemenea, preşedinţii celor două comisii au convenit să îşi intensifice colaborarea, inclusiv prin stabilirea unei şedinţe comune a celor două Comisii pentru afaceri europene via Internet, ca parte a demersurilor de consolidare a cooperării interparlamentare, iniţiativă lansată de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. – PROMPT MEDIA
foto:facebook