137356 – 08062015 – În ultimele zile, în spațiul public, au apărut o serie de zvonuri cu privire la o mișcare care ar putea arunca în aer scena politică și ar determina un adevărat tsunami în rândul noului PNL.
Jurnalistul Robert Turcescu preciza zilele trecute, lăsând să se înțeleagă că are informații în acest sens, că fostul lider al liberalilor, Crin Antonescu, alături de fostul secretar general și trezorier al PNL, Rareș Mănescu, ar putea pregăti o mișcare politică ce ar naște scântei în rândul formațiunii conduse de Alina Gorghiu și Vasile Blaga.
”Si e abia inceputul… Atentie, va spun inca de pe acum, la mutarea pe care o pregatesc in secret Rares Manescu si Crin Antonescu! Nu va pot oferi detalii in acest moment, dar exista o furtuna terbila in subteranele PNL de care Manescu si Antonescu se pregatesc sa profite. Pina in toamna, din marele PNL vor zbura scintei!”, preciza zilele trecute jurnalistul Robert Turcescu pe pagina sa de socializare.
La o zi distanță de la postarea acestui mesaj, Turcescu a mai lansat un mesaj în acest sens: „Noi informatii din interiorul PNL: aripa PDL e din ce in ce mai izolata de vechii liberali. Vorbesc de aripa oarecum reformista a pedelistilor, pentru ca „vechii” au batut ieri palma cu liberalii lui Gorghiu pentru faza cu Sova din Senat. Inca putin, cum ziceam ieri, si „marele” PNL face implozie. Antonescu si Manescu abia asteapta!”, a scris Robert Turcescu pe Facebook.
Pornind de la această ipoteză insuflată de Robert Turcescu, PSnews.ro a contactat o serie de lideri importanți din noul PNL pentru a vedea care este atmosfera în acest sens și dacă există suspiciuni cu privire o posibilă mișcare surpriză a tandemului Antonescu- Mănescu.
Extrem de interesant este că trei din liderii centrali ai vechiului PNL ne-au transmis că nu este exclusă o revenire în prima linie a politicii a lui Crin Antonescu și că în politica românească trebuie să ne așteptăm la absolut orice. Un alt argument invocat de acei lideri ai PNL care nu exclud o astfel de mutare a lui Crin Antonescu în perioada următoare este comportamentul destul de imprevizibil al lui Crin Antonescu.
Din discuțiile pe care le-am purtat cu o serie de lideri ai vechiului PNL, concluzia și scenariul cel mai grav pentru liberali ne-a fost explicat de unul dintre cei mai cunoscuți senatori: ”Dacă Crin Antonescu decide să revină și să îi atragă de partea lui pe toți cei nemulțumiți de fuziunea cu PDL, îi dau în scris Alinei Gorghiu că mai rămâne cu 5 oameni lângă ea. Este atât de mare nemulțumirea în PNL față de fuziunea cu PDL încât mă aștept la orice, în orice moment. Crin Antonescu ar fi ultima speranța, omul care ne poate scăpa de PDL. Trebuie să dea doar un semn și vom trece de partea lui. Și suntem extrem de mulți.”
Două ipoteze de lucru privind revenirea lui Crin Antonescu
Dacă fostul șef al liberalilor se răzgândește sau dacă va fi supus unei ”presiuni” în vederea revenirii în prima linie a politicii românești sau dacă pur și simplu Crin Antonescu va simți că poate profita de pe urma sciziunii PNL-PDL și să revină la vârful politicii românești (unde a arătat că îi place și se simte extrem de bine), acesta are două variante la îndemână.
Să revină în PNL, unde să îi reprezinte pe grupul uriaș de nemulțumiți de fuziunea cu PDL și să fie cel care îi va taxa zilnic, oficial și neoficial, pe vechii pedeliști. De departe, Crin Antonescu are capacitatea de a-I acoperi, la nivel mediatic, pe Alina Gorghiu, pe Vasile Blaga sau Cătălin Predoiu. Spre exemplu, ce tip de mesaje credeți că vor deveni știri? Posibilele atacuri incendiare ale lui Crin Antonescu la adresa grupării vechiului PDL, dornică să acapereze puterea în noul PNL sau mesajele vagi, respectiv ironiile lansate de Alina Gorghiu sau Cătălin Predoiu la adresa lui Victor Ponta și a PSD-ului? În privința discursului lui Crin Antonescu avem o certitudine și anume că are capacitatea de a produce știri prin tot ceea ce spune. Nu același lucru îl putem spune despre Gorghiu sau Predoiu. Apoi, prin calitatea de fost președinte al PNL, Antonescu este membru de drept în conducerea centrală a noului partid. Deci, are posibilitatea să meargă la ședințele liberalilor și să îi reprezinte pe toți vechii peneliști nemulțumiți de asaltul grupării PDL spre butoanele noului PNL.
Într-un astfel de scenariu în care Crin Antonescu va prefera să revină în PNL, fuziunea cu PDL poate fi aruncată în aer. Nu trebuie uitat că vechiul PNL și vechiul PDL au congres comun în 2017. Cum ar arăta acest congres dacă Crin Antonescu va reveni în prima linie a PNL, va conduce grupul de revoltă împotriva fuziunii și va candida pentru șefia noului partid la alegerile interne din 2017? Posibilul răspuns la un astfel de scenariu le dă fiori celor din vechiul PDL.
O altă variantă pe care Antonescu ar avea-o la îndemână este să își formeze propria formațiune politică, în care îi va invita pe toți nemulțumiții de fuziunea cu PDL. Fostul șef al liberalilor are de partea sa încă un număr de adepți, ar putea avea acces la finanțări pentru formarea unui nou partid liberal (”Grupul de la Monaco”, chiar dacă trece printr-o perioadă ceva mai grea din cauza atenției sporite a procurorilor DNA, ar putea fi una din sursele de finanțare pentru un posibil proiect al lui Crin Antonescu). Fuziunea PNL-PDL este atât de contestată la centru și în teritoriu încât Crin Antonescu, chiar dacă a fost extrem de hulit în momentul în care a părăsit șefia partidului după europarlamentarele din 2014, ar fi singura salvare a vechilor liberali care se simt ”încălecați” de pedeliști.
Apoi, un element care deși aparent irelevant, poate însemna ceva. Crin Antonescu, chiar dacă nu lasă această impresie la prima vedere, și-a ales întotdeauna cu cea mai mare atenție cuvintele folosite în declarațiile publice. În discursul susținut la Ateneu, cu ocazia implinirii a 140 de ani de existență a PNL, Crin Antonescu a precizat următoarele:
”Foarte probabil, este ultima oară când mă adresez unei asemenea adunări liberale. (..) Vă spun în ceas aniversar, cu tot dragul şi respectul şi cu toată inima, partidele ca şi indivizii, nu pot hotărî cât trăiesc, dar cu siguranţă hotărăsc cum trăiesc, şi experienţa aceasta extraordinară a PNL este şi acum şi va fi şi în anii următori determinată de identitatea sa, de cine este şi cum trăieşte pentru România acest partid”.
Deci nu orice ”adunare liberală” (care poate să existe și în afara noului PNL, care e mai degrabă un partid popular în acest moment), ci ”o asemenea adunare liberală”.
Apoi chiar la două zile distanță, în presă apărea informația că fix la împlinirea a 140 de ani de la înființarea PNL a fost lansată Asociația ”Clubul Liberal Ion C. Brătianu 1875.″ Din acest ONG fac parte și doi actuali deputați ai PNL, Radu Zlati (prieten și fost coleg de facultate cu Crin Antonescu) și Daniel Gheorghe, deputat de Ilfov. ONG-ul este condus de un fost deputat PNL, George Șerban, iar printre cei care s-au înscris sunt numeroși membri, din eșalonul doi, al vechiului PNL. Deci putem vorbi de o adunare liberală. Întrebarea firească, la care vom primi răspuns în următoarele luni, este dacă Crin Antonescu se va adresa vreodată unei asemenea adunări liberale. – PROMPT MEDIA, sursa: psnews.ro