137635 – 17062015 – Elevii vor ca scoala sa inceapa cu o saptamana mai devreme, pe 7 septembrie, si ca semestrul al II-lea sa se termine, in consecinta, mai devreme decat este planificat in actuala structura a anului scolar 2015-2016, pusa in dezbatere de Ministerul Educatiei.
Asociatia Elevilor din Constanta (AEC) anunta ca a transmis Ministerului Educatiei o serie de modificari la proiectul structurii anului scolar 2015-2016, pus in dezbatere publica de Minister pe 10 iunie. Potrivit proiectului publicat de Ministerul Educatiei, scoala ar urma sa inceapa in data de 14 septembrie 2015, iar semestrul al II-lea s-ar incheia pe 17 iunie 2016.
Elevii propun ca „Semestrul I sa inceapa cu o saptamana mai devreme fata de cum este propus, pe data de 7 septembrie 2015, urmand ca semestrul al II-lea sa se finalizeze cu o saptamana mai devreme, pe data de 11 iunie 2015„.
„La baza acestei propuneri sta faptul ca elevii isi pierd concentrarea odata cu sosirea verii. Astfel, prin inceperea, respectiv terminarea, mai devreme a cursurilor scolare interesul pentru scoala al elevilor va ramane ridicat pana in ultimele zile„, argumenteaza tinerii, notează Hotnews.ro
Printre propunerile Asociatiei Elevilor din Constanta se numara si modificarea datei pana la care elevii trebuie sa sustina tezele. Daca proiectul structurii anului scolar pus in dezbatere publica de Ministerul Educatiei prevede ca tezele din semestrul I trebuie sa fie sustinute, de regula, pana la data de 18 decembrie 2015, tinerii propun devansarea termenului la data 11 decembrie. Motivul pe care il invoca: „interesul fata de scoala al elevului este foarte scazut in preajma datei de 18 decembrie„.
Tinerii vor si ca denumirea programului „Scoala altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun” sa revina la forma sub care a fost introdus in 2011 de Daniel Funeriu: „Scoala altfel”.
Amintim ca numele acestei saptamani dedicate activitatilor extrascolare a fost schimbat de Ecaterina Andronescu, in 2012, cu urmatoarea formula: „Sa stii mai multe, sa fii mai bun!”.
AEC cere si ca organizatiile reprezentative ale elevilor, la nivel judetean si national, sa poata organiza in saptamana Scoala altfel „activitati independente fata de unitatile de invatamant, beneficiind, in cauza, de sprijin din partea inspectoratelor scolare, respectiv a ministerului educatiei„. O alta solicitare priveste „introducerea in categoria zilelor marcate prin activitati specifice a datei de 17 noiembrie – Ziua internationala a elevilor si studentilor„.
Tinerii spun ca „este imperios necesar ca Ziua internationala a elevilor si studentilor sa fie sarbatorita in scolile din Romania, asa cum se intampla si in alte tari din Europa si nu numai. Suntem de parere ca celebrarea acestei zile va creste respectul beneficiarilor primari ai actului de educatie fata de calitatea de elev si va dezvolta simtul de responsabilizare civica a elevilor. De asemenea, consideram ca este inechitabila aplicarea dublei masuri, si anume celebrarea Zilei invatatorului, furnizorul actului de educatie, dar nu si a elevului, beneficiarul actului educational„.– PROMPT MEDIA