137151 – 02062015 – Corina Crețu i-a cerut ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, printr-o scrisoare, să se implice în scandalul gropii de gunoi ecologice de la Suceava și să analizeze „modul în care acest proiect respectă legislația de mediu și, în special, normele privind protecția peisajelor”.
Corina Crețu îi cere ministrului Mediului să o informeze în legătură cu rezultatul analizelor.
„Aș dori să mă alătur cetățenilor români și instituțiilor media care au atras atenția cu privire la construirea unui depozit ecologic de deșeuri în județul Suceava… și vreau să-mi exprim îngrijorarea cu privire la posibila distrugere a peisajului alpin prin crearea acestui depozit de deșeuri. Peisajul Carpaților este una dintre cele mai mari bogății ale României și ale Europei și vreau să mă asigur că fondurile europene nu sunt utilizate pentru a pune în pericol această neprețuită resursă”, arată comisarul European în scrisoare.
În județul Suceava, aproape de vârful unuia dintre cele mai frumoase pasuri montane din țară, pasul Mestecăniș (1086 m), pe o suprafață de 4,4 hectare de teren se construiește o groapă de gunoi ecologică, potrivit Hotnews.ro.
Deși locul este la doar o curbă distanta de vârful pasului care face legătura între zonele turistice Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei, în acte este trecut oficial ca „depozitul de deșeuri de la Pojorata”.
Când va fi gata, în varful pasului Mestecăniș, la noul „depozit de deșeuri de la Pojorata”, vor fi aduse toate gunoaiele menajere din zona montană a județului Suceava.
Construcția și punerea în funcțiune a „depozitului ecologic de la Pojorata”, include și realizarea unei stații de tratare a levigatului (produs format în mare parte prin infiltrarea apei în masa de deșeuri și prin procesul natural de descompunere a substanțelor organice din deșeuri). Contractul a fost semnat în ianuarie 2013 cu asocierea dintre firma austriacă Bilfinger Baugesellschaft mbH și compania românească SC Concret Construct AG SRL, costă peste 27 de milioane de lei fără TVA și, împreună cu un alt depozit de deșeuri din localitatea suceveană Moara, face parte dintr-un proiect mai mare denumit „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Suceava”, proiect finanțat din fonduri Europene. Lucrările sunt prevăzute să fie finalizate la 18 luni de la data semnării contractului, iar la final „depozitul de deșeuri de la Pojorata” va avea o capacitate de 350.000 de tone, suficient de mare încât să asigure necesarul de depozitare a gunoaielor din județ cel puțin până în 2037. – PROMPT MEDIA