137572 – 15062015 – Presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu a depus la Biroul Permanent al Senatului, care are programata sedinta luni, solicitarea de constituirea a „Comisiei speciale pentru evalurea starii de democratie si a statului de drept in Romania”, care ar urma sa aiba 9 membri si sa depuna raportul la noua luni dupa infiintare.
„Obiectivul Comisiei este acela de a prezenta Senatului si, prin intermediul acestuia, societatii romanesti un tablour analitic si obiectiv atat al calitatii practicilor si institutiilor democratice al separatiei, echilibrului si controlului reciproc. IN calitatea sa de camera superioara a Parlamentului, Senatul se poate impune ca cea mai prestigioasa si moderat instanta de reflectie asupra unei tematici ce este considerata de toate partile implicate in dezbaterea publica ca fiind de maxima acutalitate si importanta. Misiunea Comisiei este aceea de a prezenta Senatului un raport detaliat insotit de recomandari de lege ferenda si, acolo unde va fi cazul, de a elabora propuneri legislative in temeiul articolului 77 alin (3) din Regulament” se arata in solicitarea adresata de Tariceanu, potrivit Hotnews.ro.
Tariceanu a facut anuntul cu privire la intentia sa de a infiinta aceasta comisie in urma cu o saptamana, pe 8 iunie, in contextul atacurilor repetate la justitie si la trei zile dupa ce Victor Ponta a fost inculpat de DNA.
De asemenea, la sfarsitul lunii mai, presedintele Senatului Calin Popescu Tariceanu i-a cerut intr-o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis sa le inlature „prin demitere ori demisie” pe sefa DNA, Laura Kovesi, si pe sefa Inaltei Curti, Livia Stanciu. Tariceanu o acuza pe sefa DNA ca a arestat-o preventiv pe nedrept pe Mariana Rarinca in urma unui „denunt calomnios” al sefei ICCJ, pentru ca ulterior sa fie declarata nevinovata de instantele de judecata.
Catalin Predoiu (PNL) a criticat aceasta comisie, spunand ca: „Exista un risc imediat sa se readuca pe masa desfiintarea DNA, dezincriminarea unor infractiuni, amnistia si gratierea”. – PROMPT MEDIA