Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: PSD nu-l vrea pe MRU la şefia SIE. Deocamdată…

Bucureşti: PSD nu-l vrea pe MRU la şefia SIE. Deocamdată…

DISTRIBUIȚI
ilie_sarbu

 137829 – 24062015 –  PSD a luat foc după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat oficial că l-a nominalizat pe MRU pentru funcţia de director al SIE. Social-democraţii au fost luaţi prin surprindere şi au început să „mârâie” la adresa lui Gabriel Oprea, care, chiar cu o zi înainte a dat un cec în alb preşedintelui, anunţând că va sprijinii orice nominalizare pentru SIE, potrivit Cotidianul.ro.

Vârful de lance al protestelor din zona PSD a fost Ilie Sârbu, şeful senatorilor PSD. ”Eu nu discut despre persoane, discut despre lege, numirea este ilegala. In lege scrie ca presedintele face propunerea CSAT-ului. Eu nu am auzit sa fie vreo sedinta CSAT”, a afirmat Ilie Sârbu.

El a adăugat că nu se respectă nici cutuma: „S-a stricat si o traditie – ca unul din sefii serviciilor de informatii sa fie de la opozitie, altul sa fie de la putere. Noi nu ne-am batut foarte tare sa avem sef la SIE”.

Ilie Sârbu a mai afirmat că nu au existat discuţii între preşedinte şi premierul Ponta pe această temă: „Nu stie nimic (Victor Ponta – n.a.), nu s-a discutat, ca atare nu vom vota pentru”.

Anterior, senatorul Ilie Savu a fost destul de vehement şi a anunţat că nu votează.

Ilie Sârbu s-a referit la un articol din legea SIE: „Conducerea Serviciului de Informaţii Externe se asigură de către un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării la propunerea Preşedintelui României”. Este surprinzătoare apelarea la acest articol. Din articol ar reieşi că nu Parlamentul, ci CSAT îl numeşte pe directorul CSAT. Însă acest articol este „bătut” de Constituţie, care la articolul 65, litera h., spune, referidu-se la şedinţele comune ale Cameri şi Senatului: „numirea, la propunerea Preşedintelui României, a directorilor serviciilor de informaţii şi exercitarea controlului asupra activităţii acestor servicii”. Cel puţin la ultimele două numiri (Cladiu Săftoiu în 2006 şi MRU în 2007, nu a existat vreo discuţie anterioară în CSAT privind nominalizările la şefia SIE. S-a considerat atunci (deşi legea SIE nu era contestată la CCR) că legea fundamentală bate orice altă lege. Atenţie, în 2006 şi 2007 se putea contesta procedura, aşa cum o face acum Ilie Sârbu. Acum însă nu mai este posibil, din cauza „cazului Şova”. CCR a dat o decizie în urmă cu două luni prin care arată explicit că orice lege este bătută de Constituţie, cdacă nu este încă pusă în acord cu Constituţia, chiar şi dacă Curtea nu a fost sesizată. Este şi cazul legii SIE. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.