Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Procurori anchetați de DNA pentru șantaj

Bucureşti: Procurori anchetați de DNA pentru șantaj

DISTRIBUIȚI

137311  – 05062015 – Procurorii DNA au dispus joi punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Marius Radu Vlădoianu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, pentru trafic de influenţă şi şantaj.

În acelaşi dosar, s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Ionel Tudosan, procuror la DIICOT – Structura Centrală, pentru complicitate la şantaj.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în perioada iulie 2012 – septembrie 2013, procurorul Vlădoianu a pretins de la o persoană (denunțător în cauză) sume de bani totalizând aproximativ 7.000 de euro şi un comision de 20% din valoarea unui teren sau 20% din suprafaţa terenului aflat în litigiu pe rolul instanței, pentru a-şi exercita influenţa asupra magistraţilor judecători, astfel încât persoana denunțătoare să obțină o hotărâre favorabilă într-o cauză civilă privind reconstituirea dreptului de proprietate, aflată în recurs, iar pe de altă parte, pentru a-i facilita o executare silită.

Legătura dintre Vlădoianu și denunțător a fost intermediată, în perioada iulie 2002 – aprilie 2013, de o altă persoană care a pretins şi a primit pentru Vlădoianu şi pentru sine diferite sume de bani de la denunțător.

Ulterior, în perioada iunie 2014- februarie 2015, pentru a obţine o sumă de bani necesară acoperirii prejudiciului stabilit de organele fiscale (peste 1 milion lei) într-un dosar care viza o societate comercială în care persoana de legătură și soția procurorului aveau interes, Vlădoianu a exercitat presiuni asupra unor oameni de afaceri sirieni care au avut relaţii contractuale cu respectiva societate, pentru a-i determina să suporte acel prejudiciu. Astfel, Vlădoianu i-a constrâns pe oamenii de afaceri sirieni să încheie un contract de vânzare-cumpărare pentru un imobil la un preţ supraevaluat, care să acopere prejudiciul şi să asigure un profit pentru el şi pentru persoana de legătură. În acest sens, Vlădoianu le-a adresat ameninţări că va fi deschis un dosar penal pe numele lor la DIICOT Bucureşti.

Oamenii de afaceri sirieni au fost contactaţi şi de către persoana de încredere a lui Vlădoianu care le-a adresat ameninţări şi care a formulat o sesizare penală care însă nu a fost înregistrată în evidenţele DIICOT, de către procurorul Tudosan.

Cu toate acestea, în luna februarie 2015, oamenii de afaceri sirieni au fost citaţi la DIICOT Bucureşti de procurorul Tudosan, fără ca acesta să fie învestit cu soluţionarea vreunei cauze care să privească persoanele anterior menţionate. Mai mult, procurorul a efectuat acte de urmărire penală fără să existe o cauză pe rolul DIICOT.

În acest fel, procurorul Tudosan Ionel l-a ajutat pe procurorul Vlădoianu să îi constrângă pe oamenii de afaceri sirieni să cumpere imobilul la preţul impus, prin deschiderea unui dosar penal pe numele acestora şi citarea acestora la DIICOT Bucureşti, în perioada în care Vlădoianu purta cu aceştia negocieri de încheiere a tranzacţiei, creându-le acestora convingerea că Vlădoianu are influenţa necesară pentru a le provoca probleme dacă nu dau curs solicitării.

La data de 4 iunie 2015, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a procurorului Vlădoianu. Acesta va fi prezentat astăzi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.