Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Președintele CCR: Un ministru poate fi suspendat de şeful statului doar...

București: Președintele CCR: Un ministru poate fi suspendat de şeful statului doar dacă nu este membru al Parlamentului

DISTRIBUIȚI

137441  – 10062015 – Președintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat, miercuri, că un ministru poate fi suspendat de către şeful statului doar dacă acesta nu este membru al Parlamentului. „Dacă nu este membru al Parlamentului poate fi suspendat de preşedinte. Preşedintele trebuie să ceară urmărirea lui de către Parchet şi în situaţia asta poate să dispună surspendarea. Aşa scrie la lege”, a spus Augustin Zegrean, înainte de a începe şedinţa de plen a CC.

De asemenea, întrebat despre declarațiile președintei instanței supreme, Livia Stanciu, care afirma că ceea ce s-a întâmplat marți în Parlament demonstrează că ”legea nu este egală pentru toți cetățenii României”, Augustin Zegrean a spus: ”Nu știu ce impresie are doamna preşedinte a Înaltei Curţi, dar textul pe care l-a spus este corect – «nimeni nu este mai presus de lege». Aşa scrie la Constituţie”, notează România Liberă.

Preşedinta Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), Livia Stanciu, a declarat, marţi, comentând votul dat în Camera Deputaţilor în privinţa lui Victor Ponta, că problema avizării sau neavizării începerii urmăririi penale aparţine Parlamentului, care ”aşa a înţeles să decidă”.

Și premierul este tot un cetăţean al acestei ţări. (…) Nimeni nu este mai presus de lege şi această măsură este aplicabilă oricărui cetăţean. În rest, sigur, rămâne la aprecierea celui care dispune acea măsură să-şi fundamenteze măsura pe care o dispune, pe probe, dacă există sau nu există astfel de probe în dosar”, a menţionat Stanciu.

Miercuri, președinta instanței supreme a spus, legat de votul dat marți în Camera Deputaților, care a respins solicitarea DNA de urmărire penală a premierului Ponta, că ”legea nu este egală pentru toți cetățenii României”.

Ceea ce s-a întâmplat în Parlament demonstrează că legea nu este egală pentru toți cetățenii României”, a afirmat președinta ICCJ.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, luni, cu 18 voturi „împotrivă”, 7 „pentru” şi o abţinere, solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale a premierului Victor Ponta și pentru infracțiunea de conflict de interese. Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputaților a fost dezbătut marți, în ședinţa de plen a Camerei.

Din totalul de 387 de deputaţi, la şedinţa de marţi au fost prezenţi 351, numărul voturilor valabil exprimate fiind acelaşi. Din voturile valabil exprimate, 231 au fost pentru „proiectul de hotărâre privind respingerea cererii de începere a urmăririi penale” a lui Victor Ponta , iar 120 de voturi au fost „împotrivă”.

Întrucât s-a întrunit majoritatea simplă, decizia Camerei Deputaţilor a fost de respingere a începerii urmăririi penale pentru şeful Guvernului.

Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA cere Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, după votul din Parlament, că probabil nu l-ar fi suspendat pe Victor Ponta dacă Parlamentul ar fi încuviinţat urmărirea penală, apreciind că premierul a avut trei variante de acţiune, dar a ales-o pe „cea mai proastă”, care nu-i va permite să demonstreze că este nevinovat, aşa cum susţine.

Victor Ponta a avut la dispoziţie trei variante de reacţie. Prima, după părerea mea, cea mai bună şi cea mai onorabilă, ar fi fost să demisioneze şi să se pună la dispoziţia justiţiei. A decis să nu facă acest lucru. A doua variantă pe care ar fi avut-o la dispoziţie era să-şi convingă colegii din majoritatea parlamentară să încuviinţeze urmărirea penală, să se pună la dispoziţia procurorilor şi a judecătorilor şi să dovedească practic că este aşa cum spune, că este nevinovat. Dacă aşa s-ar fi întâmplat, probabil nici nu l-aş fi suspendat din funcţie şi, cu siguranţă, împreună cu reprezentanţii justiţiei s-ar fi găsit modalităţi de judecare cu mare celeritate, pentru a lămuri foarte repede problema, fiindcă este una extrem de importantă”, a declarat Klaus Iohannis, marți după-amiază, la Palatul Cotroceni, la finalul ședinței CSAT. . – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.