137165 – 02062015 – Comisia Juridica din cadrul Senatului ar fi trebuit sa formuleze marti un proiect de hotarare in ceea ce priveste care este procedura de urmat in cazul cererii DNA pentru incuviintarea arestarii lui Dan Sova, insa deputatii juristi nu au ajuns la un consens.
Presedintele Comisiei Catalin Boboc (PNL) a declarat ca proiectul de hotarare in cazul Sova, care presupunea reinterpretarea votului initial dupa noul regulament, a primit cinci voturi pentru si cinci voturi impotriva, astfel ca nu a exista cvorum pentru luare unei deciziii, iar sedinta a fost suspendata, potrivit Ziare.com.
Boboc a precizat ca blocajul a avut loc din cauza reprezentantului UDMR care a lipsit de la sedinta, fara sa isi explice absenta.
„Nu a explicat de ce nu a venit la sedinta colegul de la UDMR. Nu stiu cum ar fi votat, dar un vot ar fi putut inclina balanta”, a precizat Catalin Boboc, adaungand ca „PSD nu stie ce tertipuri sa mai gaseasca pentru a amana” luarea unei decizii in cazul Sova. In urma cu o saptamana, social-democratii au propus reluarea votului in cazul Sova.
Raportul doar dezbatut, nu si votat, al Comisiei Juridice va fi trimis Biroului Permanent al Senatului – unde PSD are majoritate – care urmeaza sa se reuneasca marti pentru a lua o hotarare.
Propunerea Biroului Permanent va merge marti dupa-amiza in plenul Senatului, unde se va da votul final in cazul lui Dan Sova. Desi pana acum au existat numeroase tergiversari, seful Senatului Calin Popescu Tariceanu a dat asigurari saptamana trecuta ca plenul va lua in discutie marti cazul lui Dan Sova, chiar daca membrii Comisiei Juridice ajung sau nu la o concluzie.
„Senatul e, in final, suveran sa ia decizii, chiar in cazul in care Comisia Juridica va fi in incapacitate sa ia o decizie. Va fi o discutie in plenul Senatului si o sa vedem care va fi decizia luata de majoritate”, a declarat Tariceanu saptamana trecuta.
Biroul Permanent al Senatului a retrimis in Comisia Juridica, miercurea trecuta, cazul social-democratului Dan Sova, dupa ce senatorii juristi decisesera reluarea votului in cazul fostului ministru al Transporturilor, in ceea ce priveste cererea DNA de incuviintare de retinere si arestare preventiva.
CCR a aratat, in luna aprilie, ca hotararea initiala a Senatului de respingere a solicitarii DNA a fost neconstitutionala. Desi numarul senatorilor care au votat in favoarea arestarii preventive depasea pragul cerut de Constitutie, presedintele Calin Popescu Tariceanu a decis contrariul, aplicand prevederile regulamentului Senatului, neconstitutional la acea data, modificat intre timp.
Astfel, Senatul a fost obligat sa decida cum procedeaza in cazul Sova, o premiera pentru politica romaneasca. – PROMPT MEDIA