137292 – 04062015 – Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, miercuri, că elevii de clasa a III-a vor învăţa, în anul şcolar 2015-2016, după manuale retipărite, întrucât nu este timp pentru elaborarea cărţilor noi.
„Am considerat motivată solicitarea Uniunii Editorilor din România, de suspendare a procesului de licitaţie şi prelungire a termenului de depunere a ofertelor, şi am hotărât ca, în anul şcolar viitor, elevii să înveţe după manuale retipărite, şi nu după cărţi noi”, a declarat ministrul Educaţiei.
Sorin Cîmpeanu a spus că nu este timp pentru tipărirea manualelor noi, întrucât, spre exemplu, contestaţiile s-ar putea finaliza în 15 septembrie, notează mediafax.ro
„Dacă am făcut menţiunea că soluţionarea contestaţiilor se încheie la 15 septembrie, dată la care începe anul şcolar, este clar că nu este timp pentru tipărirea manualelor noi. În acest context, singura soluţie este retipărireamanualelor existente de clasa a III-a. În paralel, vom lansa şi licitaţia pentru clasa a IV-a”, a precizat ministrul Educaţiei.
Întrebat care este ponderea manualelor care vor fi retipărite, ministrul a spus că este vorba de 15 la sută din tiraj.
Reprezentanţii Uniunii Editorilor au atenţionat, în luna mai, că haosul de la licitaţia pentru manuale se repetă şi în cazul achiziţiei manualelor de clasa a III-a, precizând că situaţia este chiar mai gravă decât anul trecut, având în vedere că licitaţia a fost anunţată cu o întârziere de peste o lună.
„Licitaţia a fost anunţată în 23 aprilie, cu o lună şi jumătate mai târziu ca în 2014, şi este grevată de mari deficienţe juridice şi de organizare, care anunţă un nou dezastru educaţional: manuale ieftine, elaborate pe fugă, evaluate după ureche, selectate de cadrele didactice pe drumuri de vacanţă şi distribuite în şcoli până la Crăciun. Practic, MECS şi CNEE, care tratează problema manualelor cu nepăsare, aroganţă şi dispreţ, vor să perfecţioneze catastrofa administrativă de anul trecut, pentru care nimeni n-a fost tras la răspundere, deşi consecinţele au fost devastatoare pentru şcoală şi societate, afectând calitatea învăţământului”, arătau reprezentanţii Uniunii Editorilor din România.
În anul şcolar 2014-2015, elevii claselor I şi a II-a, care urmau să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală, nu au primit noile materiale la început de an şcolar, fiind folosite o perioadă tot cele vechi.
Licitaţia organizată de Ministerul Educaţiei a fost contestată de unele edituri, mai multe contestaţii fiind admise de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care a decis să se facă reevaluarea ofertelor. – PROMPT MEDIA
foto:evz.ro