137293 – 04062015 – Comisia pentru afaceri europene, Comisia pentru politică externă şi Comisia pentru apărare din Camera Deputaților au dezbătut în ședință comună Politica Europeană de Vecinătate în domeniul migraţiei şi evoluţiile recente din UE în domeniul migraţiei şi azilului.
Întrunite în ședință comună, miercuri, 3 iunie, Comisiile pentru afaceri europene, pentru politică externă și pentru apărare din Camera Deputaților au dezbătut împreună cu reprezentanţii MAE şi MAI, Politica Europeană de Vecinătate în domeniul migraţiei, din perspectiva evoluţiilor recente din UE în domeniul migraţiei şi azilului.
În cadrul dezbaterii a fost reafirmat principiul de solidaritate pe care România îl are în cadrul Uniunii Europene şi au fost discutate aspecte utile în finalizarea poziţiei ţării noastre referitoare la propunerile Comisiei Europene pentru găsirea unei soluţii în problema valului masiv de migranţi din ultima perioadă pe dimensiunea sudică a UE.
Membrii celor trei comisii au analizat posibilitatea ca România să preia o parte din solicitanţii de azil din afara UE, prin mecanismul de urgenţă cu privire la relocarea internă la nivelul UE, precum şi prin programul de relocare externă, ministerele implicate participând la procesul de negociere la nivelul UE, ca să urmărească liniile de acțiune în beneficiul României, astfel încât ţara noastră şi UE să poată răspunde adecvat provocărilor care ţin de domeniul migraţiei.
Ana Birchall, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, a susţinut că la nivelul UE este nevoie de o abordare coezivă. “Pentru România, cel mai important lucru este ca UE să aibă un răspuns coordonat şi cuprinzător, care să ţină cont de fiecare stat în parte şi de contribuţiile aduse, în ce priveşte gestionarea fenomenului migraţionist. Cred că este important să articulăm alăturarea României la poziţia UE, în condiţii cât mai bune. În contextul tensionat din regiunea noastră, România este interesată ca Uniunea Europeană să acționeze coordonat și decisiv în vederea asigurării unui spațiu de stabilitate, securitate, prosperitate și bună vecinătate, întemeiat pe valorile europene şi pe o cooperare strânsă”, a declarat deputatul PSD.
De asemenea, Ana Birchall a precizat că, în cadrul lucrărilor Conferinţei Organelor Parlamentare specializate în Afaceri Comunitare şi Europene ale parlamentelor Uniunii Europene (COSAC) din perioada 31 mai – 2 iunie, delegația României, condusă de preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, împreună cu membrii celorlalte delegaţii naţionale au semnalat dificultățile care marchează președinția letonă, confruntată cu probleme de mare anvergură, respectiv agravarea securității în estul Uniunii și migraţia ilegală masivă din Mediterana. – PROMPT MEDIA