Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Ziua Naţională a Egalităţii de Şanse: “Egali, dar diferiți!”

Bucureşti: Ziua Naţională a Egalităţii de Şanse: “Egali, dar diferiți!”

DISTRIBUIȚI

136606 – 08052015   – Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi a Senatului a organizat pentru prima dată în România, la Palatul Parlamentului, marți, 6 mai 2015 o masă rotundă cu tema: “Egali, dar diferiți!” în contextul Zilei Naționale a Egalității de Sanse.

În conformitate cu Legea nr. 23/2015, una dintre primele legi promulgate de președintele Klaus Iohannis, 8 mai a fost  declarata Ziua nationala a egalitatii de sanse intre femei si barbati.

La inițiativa Rozaliei Biro, preşedintele Comisiei pentru drepturile Omului, minorităţi şi culte din Senat,  pentru prima dată în România s-au reunit, la aceeaşi masă, toate organizațiile de femei ale grupurilor politice parlamentare, la nivel de conducere, alături de reprezentanţii administraţiei prezidenţiale, guvernului, societăţii civile şi instituţiilor de specialitate, în  scopul de a identifica soluții la problemele actuale și, mai ales, de a găsi variante de simplificare și îmbunătățire a legislației în domeniul egalității de șanse, potrivit unui comunicat al Senatului.

La nivel global, atât parlamentele cât şi guvernele sunt formate, în majoritate, de bărbaţi. Din totalul de 46.300 de parlamentari existenţi astăzi, la nivel mondial, 36.874 sunt bărbaţi şi 9.426 femei, ceea ce înseamnă o medie de 20,4% de reprezentare politică a femeilor, la nivel global. În România, atât în Senat cât şi în Camera Deputaţilor, ponderea femeilor este de sub 12%.

„Politicile trebuie să se schimbe pentru a obține egalitatea între femei și bărbați”, precizeaza Parlamentul European, într-o rezoluție non-legislativă care a trecut cu  441 de voturi pentru, 205 impotrivă şi 52 de abțineri în martie 2015. „În ciuda progreselor în soluţionarea problemelor privind  inegalitatea între femei și bărbați, rămân multe de făcut pentru a reduce diferențele de salarizare, pentru a elimina „plafoanele” în carierele femeilor, pentru a remedia lipsa lor de independență economică, pentru a îmbunătăți echilibrul între muncă/viață, inclusiv concediul pentru creșterea copilului,  și de a proteja drepturile și accesul la contracepție și la avort.”

Concluzia unanimă a participanților a fost că în 2016 trebuie ca în Parlamentul României, în politica locală, la primării sau consilii judeţene să acceadă mai multe femei. Trebuie schimbată viziunea privind rolul femeii în politică. Totodată, prin intervenția participanților, s-au formulat noi propuneri menite să asigure implementarea actelor normative în vigoare, crearea mecanismelor unui control mai eficient al asigurării egalității de șanse.

A fost subliniată necesitatea consolidării dialogului interinstituțional dar și cu partenerii sociali, organizațiile neguvernamentale, tocmai pentru a coopera în vederea combaterii problemelor sesizate, cum ar fi, de exemplu, iesirea din situația de abuz pentru victimile violenței domestice, pentru victimile traficului de persoane, etc.

Creșterea gradului de conștientizare referitor la un echilibru între viața de familie și cea profesională cât și încurajarea integrării pe piața muncii a femeilor au fost teme comune abordate de către toate organizațiile de femei.

Un alt subiect de dezbatere l-a constituit faptul că şcoala românească nu asigură o pregătire suficientă a absolvenţilor – fete şi băieţi – pentru viaţa privată, accentul punându-se mai mult pe latura publică a vieţii personale. Astfel, copiii nu deţin abilităţile necesare unui parteneriat de gen în viaţa privată, de genul organizării activităţii casnice/gospodăreşti (tipuri de activităţi, diviziunea muncii). Astfel s-a constatat necesitatea  implicării tinerilor şi a profesorilor în acţiuni de promovare şi susţinere a egalităţii de gen și nediscriminării.

Antrepenoriatul feminin  a fost una dintre temele promovate de către toti participanții, atât organizațiile de femei cât și organizațiile neguvernamentale derulând proiecte care stimulează femeile să conștientizeze ca oportunitatile exista, indiferent de conditiile economice și  politice. Mulți participanți au vorbit despre proiectele derulate si au  impartașit cum au reusit sa treaca peste momentele grele si care sunt ingredientele esentiale ale unei afaceri de success.

In cadrul dezbaterii a fost prezentata propunerea legislativă pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii şi  19 noiembrie – Ziua bărbaţilor. Rozalia Biro a precizat că ”ţinând cont de faptul că la nivel international sunt celebrate aceste două zile, considerăm că prin adoptarea unei asemenea iniţiative în cadrul legislativ românesc, am reglementa, pe de o parte, un echilibru de gen iar pe de alta parte am promova şi dreptul la egalitate de şanse între femei şi bărbaţi.”

La eveniment au participat Andrei Muraru – consilier prezidenţial, Ioana Liliana Cazacu, secretar de stat in  Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Departamentul pentru egalitate de şanse, prof. dr. Irina Moroianu Zlătescu , presedinte Institutul Român pentru Drepturile Omului, Csaba Ferenc Asztalos – preşedinte Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Liliana Pagu – preşedinte Asociaţia Femeilor din România, reprezentantul Avocatului Poporului.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociaţia Bene Merenti şi Fundaţia World Vision România. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.