Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Un pas spre descentralizarea sectorului vitivinicol

București: Un pas spre descentralizarea sectorului vitivinicol

DISTRIBUIȚI

137122  – 29052015 – Viticultura este o activitate tradiţională în România, având o mare importanţă economică, ţara noastră ocupând locul 7 în Europa la producţia de struguri, precum şi la producţia de vin, sectorul vitivinicol deţinând o piaţă de aproximativ 350 milioane de euro.

Proiectul privind Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole, iniţiat de Guvernul Ponta, transpune în legislaţia naţională modificările şi completările introduse în legislaţia comunitară, astfel încât ţara noastră să devină un competitor şi totodată un partener mai puternic pe piaţa vinului în Europa, declară Marian Neacșu, liderul deputaților social-democrați.

Adoptarea acestui proiect, în cadrul şedinţei de plen a Camerei Deputaţilor reprezintă un pas spre descentralizarea sectorului vitivinicol, prin transformarea Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole (aflat în subordinea Ministerului Agriculturii) într-un organism în care producătorii membri ai asociaţiilor profesionale regionale vor fi cooptaţi în procesul decizional prin Consiliul Regiunilor Viticole, opt la număr, respectiv Crişana şi Maramureş, Banat, Podişul Transilvaniei, Colinele Dobrogei, Terasele Dunării şi Nisipurile şi alte Terenuri Favorabile din sudul ţării, Dealurile Moldovei şi Dealurile Munteniei şi Olteniei. Acest organism se va finanţa din fonduri proprii şi va funcţiona sub coordonarea Ministerului Agriculturii.

Proiectul de lege adoptat creează premisele pentru realizarea unor obiective cu impact macroeconomic, respectiv punerea în valoare a potenţialului de producţie, perfecţionarea tehnologiilor de cultură şi tehnologiilor de vinificaţie pentru obţinerea unor vinuri cu denumire de origine controlată şi indicaţie geografică recunoscută, creşterea producţiei de vin, consolidarea patrimoniului viticol, promovarea, cu prioritate, în noile plantaţii, a soiurilor româneşti pentru vinuri de calitate, competitive pe plan european, precum şi alte beneficii pentru domeniul vinificaţiei, mai spune Neacșu. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.