136740 – 14052015 –– Deputatul Camelia Bogdănici dorește modificarea Legii Sănătății, în sensul introducerii în lista furnizorilor de servicii, pe lângă cele medicale, şi a serviciilor psihologice, acordând astfel dreptul pentru psihologi de a încheia în mod direct contracte cu casele de asigurări de sănătate din România. ropunerea parlamentarei UNPR a fost respinsă, deși pacienții români nu pot avea acces, prin CAS, la serviciile unui psiholog decât dacă prin intermediul unui specialist care are contract cu casa de sănătate și emite o scrisoare de trimitere. În România, psihologii clinicieni nu pot încheia contracte directe cu casele de asigurări de sănătate, ci doar contracte indirecte, prin intermediul unor medici specialiști, dintr-un număr limitat de specialităţi medicale – ORL, oncologie, psihiatrie, neurologie şi diabet.
”Cred că apelarea la serviciile psihologice este încă văzută ca un moft, ceea ce nu este deloc adevărat. În acest moment, un pacient nu se poate prezenta decât la respectivul psiholog, ceea ce încalcă un drept al pacientului de a-și alege singur psihologul. Să ne gândim la situațiile în care femeile vor dori să opteze pentru un psiholog femeie și nu bărbat sau invers”, atrage atenția parlamentarul.
Aceasta își argumentează poziția prin faptul că înpractică există situații traumatizante, iar dreptul pacientului de a-și alege medical la care dorește să meargă este extreme de important. Astfel, ”în oftalmologie există intervenții radicale – eviscerația, enucleația, exenterația, (mai pe înțelesul tuturor, se scoate ochiul sau tot conținutul orbitar), dar medicul oftalmolog nu poate trimite la psiholog, cu servicii decontate de CAS, adultul sau copilul operat. În ortopedie – traumatologie, se practică amputarea unui membru superior sau inferior după accidente de schi, motocicletă sau auto. Nici în această situație pacientul nu poate fi îndrumat spre servicii psihologice decontate. În chirurgia gastro-intestinală se practică colostomie cu anus contra naturii (adică pacientul își va purta o pungă la pielea abdomenului) și nici acum nu poate fi trimis la psiholog.
Exemplele pot continua. Din păcate, mulți pacienți cu traumă fizică, și mai ales psihică, nu vor putea beneficia de servicii decontate de CNAS”, afirmă deputatul Bogdănici, angajându-se să nu abandoneze acest proiect. – PROMPT MEDIA