136635 – 11052015 – Un raport al Corpului de control al prim-ministrului referitor la situația fondului forestier din România a fost depus la DNA, după o serie de verificări la direcţiile silvice din Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ şi Suceava, Guvernul reclamând defrișările ilegale de pădure, angajații Romsilva și firmele implicate în traficul fondului forestier. În raport se arată că lemnul era vândut preferential, iar statul a fost băgubit cu sume uriașe.
„Corpul de control al primului-ministru a efectuat acțiuni de verificare la direcțiile din județele Bistrița-Năsăud, Maramureș, Mehedinți, Neamț și Suceava, în legătură cu valorificarea produselor fondului forestier proprietate publică a statului aflat în administrarea acestor entități, precum și la Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, în legătură cu adoptarea de către acesta, în anul 2009, fără temei legal, a unui regulament. În urma verificărilor efectuate au rezultat indicii privid săvârșirea a unui număr de 52 posibile fapte de natură penală”, se arată în documentul trimis DNA-ului.
Controlul efectuat a vizat perioada 16 martie 2009-31 decembrie 2012.
La Direcția Silvică Maramureș, într-un singur caz, 171 de arbori tăiați ilegal au ajuns în circuitul public, în urma a cel puțin trei infracțiuni.
Astfel, societatea Ariana SRL a tăiat ilegal arborii, iar angajaţii direcției silvice ”au uitat” să sesizeze organele judiare. Cum lemnul trebuia valorificat, inginerul Romsilva, Vasile Mureșan a comis infracțiunea de fals într-un referat care viza vânzarea celor 171 de arbori tăiați ilegal către compania Holzindustrie Schweighofer SRL.
În urma apariției în presă a unor dovezi privind practicile nu tocmai oneste de achiziție de masă lemnoasă de către compania austriacă, autoritățile române au luat măsuri.
Numele companiei austriece, primul jucător din industria de profil în țara noastră nu este singurul menționat în raportul DNA. Un alt nume important este cel al societăţii Kronospan Sebes SA.
Potrivit raportului, pe raza direcției Silvică Suceava, această companie ar fi implicată în mai multe activități infracționale care au presupus, cel puțin din partea angajaților Romsilva comiterea unor infracțiuni precum abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fals in declaratii sau fals intelectual. Firmei i se permitea să participe la licitațiile organizate de Romsilva, deși înregistra datorii către regia autonomă, lucru nepermis prin legislație.
Activitatea infracțională ar fi căpătat proporții uriașe după ce în 2009 Consiliul de administrație al Romsilva a adoptat un regulament de vânzare a masei lemnoase adunată anual din pădurile statului, fara să aibă un temei legal, prin depasirea atribuţiilor prevazute în regulamentul de organizare şi functionare al Romsilva, prin comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, după cum se arată în raportul guvernamental.
Problema defrișărilor ilegale va fi pusă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), a anunţat, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.
„Cred că protestul de astăzi împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca această gravă problemă a defrișărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a CSAT. Sunt convins că vom reuși nu doar să stopăm fenomenul, dar și că instituțiile statului îi vor identifica și trage la răspundere pe cei vinovați”, a scris șeful statului pe Facebook.
O serie de proteste împotriva „tăierilor masive” de pădure au fost organizate sâmbătă în mai multe orașe din România. – PROMPT MEDIA