Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Polonia: România interesată de o strânsă coordonare cu partea polonă în pregătirea...

Polonia: România interesată de o strânsă coordonare cu partea polonă în pregătirea Summit-ului de la Riga

DISTRIBUIȚI

 Bogdan Aurescu – Grzegorz Schetyna136454 – 30042015 – Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a efectuat miercuri, 29 aprilie 2015, o vizită de lucru în Republica Polonă, unde s-a întâlnit cu ministrul afacerilor externe polon Grzegorz Schetyna şi cu Jaromir Sokołowski, consilierul de politică externă al Preşedintelui Poloniei.

Vizita la Varşovia a reprezentat un prilej de aprofundare a priorităților convenite la cel mai înalt nivel și de reconfirmare a intensității și substanței relaţiilor bilaterale, bazate pe Parteneriatul Strategic bilateral, încheiat în 2009. De asemenea, vizita are loc în contextul aniversării a 5 ani de la convenirea Planului de Acțiune al Parteneriatului Strategic bilateral, în 2010.

Bogdan Aurescu a evidențiat faptul că relațiile româno-polone se află, în prezent, într-un moment de vârf al evoluţiei lor, atât din punct de vedere politic şi economic, cât şi din punct de vedere strategic. Polonia şi România sunt parteneri esenţiali în cadrul UE şi NATO, cu poziţii similare sau identice pe o multitudine de dosare, împărtăşind o viziune comună asupra problemelor cu care se confruntă regiunea. „Însă contextul regional de securitate și provocările cu care se confruntă UE arată necesitatea intensificării Parteneriatului Strategic”,  a arătat ministrul român.

Bogdan Aurescu a exprimat satisfacţia faţă de modul în care Planul de Acţiune al Parteneriatului Strategic este pus în aplicare, mai ales în sfera dialogului politico-militar, subliniind, de asemenea, relevanţa dialogului în format trilateral pe dimensiunea strategică între România, Polonia şi Turcia.

La propunerea ministrului român, omologul polonez a fost de acord cu crearea unui format de Dialog Strategic la nivelul miniștrilor de externe și ai apărării, complementar celui existent la nivel de secretar de stat, precum și organizarea unei prime reuniuni trilaterale la nivel de miniștri de externe din România – Polonia – Turcia. De asemenea, la propunerea ministrului român s-a discutat și despre organizarea unei reuniuni ministeriale trilaterale România – Polonia – Ucraina.

În dialogul cu omologul polon, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat întregul sprijin în contextul pregătirii Summit-ului NATO de la Varşovia, din 2016, constatând, încă o dată, convergenţa poziţiilor dintre România şi Polonia în ceea ce priveşte rolul Alianţei în contextul de securitate actual. Pe linia deciziilor Summit-ului Alianţei de la Newport (2014), în direcţia consolidării flancului estic al Alianţei, ambele părţi au subliniat importanţa unei strânse coordonări a demersurilor lor în cadrul NATO vizând o prezenţă aliată permanentă şi credibilă în zonă, în special pe teritoriile naţionale ale celor două ţări, în vederea consolidării apărării colective.

Totodată, Bogdan Aurescu a apreciat că, în contextul geopolitic actual, marcat de provocări majore atât în vecinătatea estică, cât şi în cea sudică a Europei, se impune actualizarea Strategiei de Securitate a UE adoptată în 2003.

Referitor la situaţia din Vecinătatea Estică, temă prioritară în cadrul convorbirilor, ambele părţi au împărtăşit opinia potrivit căreia noile provocări din regiune fac din România şi Polonia parteneri esenţiali în consolidarea securităţii regionale şi euro-atlantice, convenindu-se intensificarea  sprijinului celor două ţări faţă de consolidarea flancului estic al Alianţei.

În legătură cu dosarul ucrainean, miniştrii de externe român şi polon au evidenţiat necesitatea implementării integrale şi rapide de către toate părţile implicate a Acordurilor de la Minsk, exprimând disponibilitatea de a contribui activ la avansarea proceselor de reformă din Ucraina. De asemenea, cei doi miniștri au fost de acord că nivelul de sancțiuni UE trebuie menținut până la implementarea deplină a Acordurilor de la Minsk.

În ceea ce priveşte Parteneriatul Estic, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat interesul României pentru o strânsă coordonare cu partea polonă în pregătirea apropiatului Summit de la Riga, interes împărtăşit pe deplin de ministrul Grzegorz Schetyna. Şeful diplomaţiei române a reiterat, în acest context, faptul că Rep. Moldova rămâne o prioritate majoră pentru România, obiectivul principal fiind încurajarea parcursului său european printr-un sprijin cât mai consistent în vederea implementării Acordului de Asociere şi al celui de Liber Schimb cu UE.

Totodată, Bogdan Aurescu a prezentat omologului polon conceptul românesc de creare a unei “platforme permanente de dialog pe teme de securitate în sens larg” – Security Trusts, avansat de partea română în procesul de revizuire a Politicii Europene de Vecinătate, prezentare primită cu interes de partea poloneză.PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.