Environmental Investigation Agency (EIA), o organizație de mediu cu birouri în Washington D.C. și Londra a prezentat, astăzi, într-o conferință de presă, filmări care expun conducerea companiei Holzindustrie Schweighofer Romania, cel mai mare procesator de rășinoase din țară, în care acceptă și recompensează lemnul tăiat ilegal printr-un sistem de bonificație.
“ Noi nu am venit în România să urmărim această companie în mod special, ci pentru a vedea transparența în ceea ce privește problema pădurilor din România. A fost imposibil să nu observăm această companie și, din păcate, a fost imposibil să nu ajungem la concluzia că ei acceptă și recompensează lemnul tăiat ilegal (…) Urmărim zonele de pădure care se află într-un real pericol. Pădurile românești sunt cele mai bune din întreaga Europă și reprezintă o parte foarte importantă din viitorul economic al României”, a declarat Alexander von Bismarck, directorul executiv al EIA, în cadrul conferinței.
Investigația, EIA, cu sediul în Washington DC, a fost realizată pe parcursul a doi ani și urmărește una din cele mai mari companii de exploatare de lemn din România. Holzindustrie Schweighofer Romania joacă un rol central în în eforturile de a stopa noul cod silvic. Acest cod se află în dezbaterile finale din Parlamentul României.
În timpul filmărilor, investigatorii EIA, în discutiile purtate cu oficialii români și austrieci ai companiei Schweighofer, au mentionat de mai multe ori intenția de a tăia mai mult decât este permis conform contractului cu asociatia de proprietari. Investigatorii au cerut companiei asigurări că lemnul illegal va fi cumpărat. În toate ocaziile, oficialiii Schweighofer au confirmat că vor cumpara lemnul, arătând bonsurile pe care le oferă pentru cantități suplimentare de lemn.
Pe 23 martie, președintele României a retrimis noul cod silvic în Parlament pentru amendamente și dezbateri. La scurt timp, a fost dată publicității scrisoarea trimisă de CEO-ul Schweighofer către prim ministrul României, cerând să schimbe codul silvic, în caz contrar amenințând cu efecte negative asupra comerțului dintre Austria și România, la modul general.
Potrivit EIA, un al doilea document de la Ambasada Austriei la București prezintă îndemnul către Guvernul României de a se întâlni cu Schweighofer pentru a ajunge la o înțelegere în legatură cu noul Cod Silvic. Elementul din codul silvic care face obiectul dezbaterilor este limita de 30% impusă oricărei companii în procesarea unei specii sau sortiment din România.
“România se află în mijlocul unui efort critic de a combate tăierile ilegale ale pădurilor sale de o frumusețe și valoare unică. Acestă luptă împotriva tăierilor ilegale nu poate fi căștigată dacă o companie puternică precum Schweighofer cumpără cu bună știinșă și recompensează lemnul ilegal”, mai susține Alexander von Bismarck, directorul executiv al EIA.
Holzindustrie Schweighofer este o companie care procesează vasta majoritate a lemnului de rășinoase în produse semi-finite în principal pentru export în UE, Japonia și America de Nord. – PROMPT MEDIA
Sursa video: http://eia-global.org/news-media