136282– 23042015 – Prima ediţie a Festivalului Internaţional al Luminii – Spotlight începe joi seară la cu un concert susținut de trupele Romarta, Robin and the Backstabbers și Omul cu Șobolani, pe Strada Franceză din Centrul Istoric. Și se va înceia pe 25 aprilie.
Începând de joi și până sâmbătă, Calea Victoriei, de la Biblioteca Centrală Universitară până la Piaţa Naţiunilor Unite, se va transforma într-o expoziţie în aer liber, iar spaţiile publice vor fi revitalizate prin intermediul unor instalaţii interactive şi al spectacolelor de lumini, anunță Primăria Municipiului Bucureşti (PMB).
„Alături de spectacolele captivante reprezentate de cele 16 instalaţii de artă, iluminatul arhitectural şi sesiunile de video-mapping pregătite de artiştii invitaţi vor aduce un plus de magie festivalului, însufleţind faţadele clădirilor de pe acest traseu. Astfel, Biblioteca Centrală Universitară, Muzeul Naţional de Artă al României, faţada Ministerului Afecerilor Interne, Teatrul Odeon, Cercul Militar Naţional, Palatul CEC şi Muzeul National de Istorie vor prinde viaţă şi vor completa perfect spaţiile expoziţionale ale galeriei-gigant în aer liber”, spun reprezentanții Primăriei Capitalei.
Itinerariul pe care vor fi amplasate instalaţiile de artă va semăna cu un circuit amplasat într-unul din marile muzee ale lumii.
„Expoziţia începe în Piaţa Revoluţiei cu lucrarea Large Pendulum Wave, o instalaţie kinetică ce foloseşte 15 globuri luminoase de aproape un metru diametru, ce oscilează ritmic, la capătul unor cabluri fixate de un suport cu înălţime de 10 metri. (…) Traversând Calea Victoriei, în spatele bisericii Kretzulescu, pătrundem într-un spaţiu magic, un peisaj artificial sinestezic care crează o experienţă senzorială totală. Chill Voxel este o scenografie muzicală şi luminoasă, formată din 256 de baloane umplute cu heliu, iluminate individual printr-un LED, ce dansează în bătaia vântului, într-un spectacol complex de sunet şi lumină, acoperind o suprafaţă de peste 700 de metri pătraţi. Secvenţa artistică durează 25 de minute, timp în care spectatorul este transportat în interiorul mai multor tablouri, alternând între momente contemplative şi ritmuri antrenante„, se arată în comunicatul citat.
Traseul va continua spre Centrul Vechi, iar faţadele Teatrului Odeon şi Cercului Militar vor fi „transformate” prin intermediul a două videomapping-uri, realizate de două dintre echipele ce au contribuit la succesul iMapp Bucureşti 555: Les Ateliers Nomad (România) şi Maxin10sity (Ungaria).
Videomapping-ul este un spectacol multimedia complex, care se foloseşte de toate elementele faţadei unei clădiri şi le integrează într-o animaţie 3D, făcând ca „relieful” clădirii să se transforme într-un spectacol în care fiecare detaliu arhitectonic primeşte rolul său, printr-o proiecţie dedicată. – PROMPT MEDIA