135468 – 13032015 – Deputatul liberal Cristina Pocora, purtător de cuvânt al Grupului parlamentar al PNL, a prezentat joi “dovezi clare ale modului neserios, nesustenabil şi duplicitar în care Guvernul Victor Ponta a elaborat proiectul de Cod Fiscal. Cristina Pocora a făcut publică o analiză privind proiectele depuse de către parlamentari liberali şi de la alte partide, iniţiative care au primit aviz negativ din partea Executivului, dar ale căror prevederi au fost incluse în proiectul de Cod Fiscal al Guvernului Victor Ponta.
„Victor Ponta foloseşte acest nou Cod Fiscal ca instrument de campanie, de propagandă şi nu vom asista la o punere în practică a acestui act normativ de către actualul executiv. Victor Ponta este întruchiparea a neseriozităţii, duplicităţii, populismului şi a şmecheriei. Victor Ponta stă în vitrină cu acest nou Cod Fiscal, iar în spate, la Guvern şi în Parlament a respins şi respinge în continuare o serie de propuneri legislative care vin să reglementeze exact lucruri pe care el le-a pus în acest Cod Fiscal”, a declarat Cristina Pocora.
Analiza realizată arată că o serie de iniţiative de modificare a Codului Fiscal depuse în Parlament din 2013 şi până în prezent au fost respinse de Guvern şi apoi de majoritatea PSD din Senat, dar, ulterior, măsurile au fost incluse în proiectul de Cod Fiscal al premierului Victor Ponta.
Un prim exemplu este eliminarea impozitului pe construcţii speciale, proiect depus de PNL. Iniţiativa liberală a primit, pe 2 martie 2015, un aviz negativ din partea Guvernului, care a menţinut aplicarea impozitului pe construcţii speciale la o lună după ce îl eliminase prin proiectul noului Cod Fiscal, cu aplicare de la 1 ianuarie 2016. În Punctul de vedere al Guvernului, Victor Ponta scrie şi semnează că respinge legea PNL pe motiv că aceasta ar genera un impact negativ asupra veniturilor bugetare. Mai mult, Guvernul afirmă că propunerea PNL nu se susţine pentru că nu este însoţită de măsuri de compensare a impactului financiar negativ, prin majorarea altor venituri bugetare.
Un alt exemplu îl reprezintă reducerea TVA la alimentele de bază – carne, lapte, legume şi fructe, facilitate care a făcut obiectul mai multor iniţiative legislative liberale care, însă, s-au lovit atât de refuzul Guvernului, cât şi de cel al majorităţii parlamentare controlate de PSD în Senatul României. Această măsură este, însă, una dintre „vedetele” noului Cod Fiscal al lui Victor Ponta, cu care se laudă pe toate posturile de televiziune, deşi a avizat negativ iniţiativa liberală pe această temă. Astfel, în punctul de vedere privind iniţiativa de reducere a TVA la carne, Victor Ponta argumenta că „introducerea unei cote de TVA de 9% are un impact negativ asupra bugetului de stat de -0,8 miliarde lei pentru anul 2015 ( 0,1 % din PIB), -0,9 miliarde lei pentru anul 2016 (0,1 % din PIB), respectiv -0,9 miliarde pentru anul 2017 (0,1 % din PIB)”.
Cât priveşte reducerea cotei standard de TVA, premierul Ponta, prin proiectul de Cod Fiscal, a plusat şi a coborât nivelul ei în două etape: 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 18% de la 1 ianuarie 2018. Tot în două etape au propus şi parlamentarii liberali reducerea TVA (22% de la 1 ianuarie 2015 şi 19% de la 1 ianuarie 2016), însă proiectul PNL nu a fost susţinut nici de Guvern, nici de majoritatea PSD la dezbaterea din Senat.
Nici eliminarea accizei suplimentare la carburant nu a fost pe placul lui Victor Ponta anul trecut, când premierul a transmis în Parlament, pe 8 septembrie, un punct de vedere negativ, justificându-l prin nevoia de a respecta angajamentele asumate cu instituţiile financiare internaţionale. La câteva luni distanţă, premierul României s-a răzgândit şi consideră că această acciză trebuie redusă, bineînţeles, de la 1 ianuarie 2016.
În timp ce a respins pe bandă rulantă, în Parlament, iniţiativele opoziţiei privind Codul Fiscal, Guvernul Victor Ponta a devenit campion la modificarea Codului Fiscal, prin ordonanţe simple sau ordonanţe de urgenţă, adoptând nu mai puţin de 19 astfel de acte guvernamentale.
„Din acest motiv, am depus o iniţiativă legislativă pentru ca noul Cod Fiscal să mai poată fi modificat doar prin proiecte de lege, la şase luni de la intrarea sa în vigoare. Guvernul Ponta – surpriză! – şi aici a dat punct de vedere negativ, semn că nu doreşte o astfel de măsură. Victor Ponta ştie că tot ce a pus în proiectul de Cod Fiscal, această „Culegere electorală” – cum i-am spus eu, nu va fi respectat, că nu este sustenabil, aşa cum chiar domnia sa a spus în punctele de vedere transmise pe marginea proiectelor de lege. Victor Ponta, după ce va adopta această colecţie de bune intenţii, va da ordonanţe de urgenţă prin care va reveni şi va modifica din nou Codul fiscal”, a completat purtătorul de cuvânt al Grupului parlamentar al PNL.
Reprezentantul liberal a reafirmat dorinţa PNL de a se implica în dezbaterea în Parlamentul României a unui nou proiect de Cod Fiscal, solicitând Guvernului condus de Victor Ponta să prezinte resursele financiare suplimentare prin care va susţine măsurile propuse. Totodată, Grupul PNL din Camera Deputaţilor i-a adresat lui Darius Vâlcov, ministru al Finanţelor Publice, invitaţia de a participa la o întâlnire cu Grupurile reunite ale PNL, potrivit unui comunicat al Grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor. – PROMPT MEDIA