Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: PNL sesizează CCR cu privire la votul Senatului în cazul Şova

Bucureşti: PNL sesizează CCR cu privire la votul Senatului în cazul Şova

DISTRIBUIȚI

135643 – 27032015 –  PNL a anuntat ca sesizeaza Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), vineri, cu privire la votul din Senat referitor la incuviintarea retinerii si arestarii social-democratului Dan Sova. Ludovic Orban, prim-vicepresedinte al PNL, a declarat joi ca decizia Senatului este neconstitutionala, deoarece in favoarea incuviintarii au votat mai mult de jumatate dintre senatorii prezenti, lucru stipulat si de Constitutie.

„Solicitam CCR sa constate neconstitutionalitatea deciziei Senatului privitor la rezultatul votului in cazul Sova si sa decida ca s-a intrunit numarul necesar de voturi pentru aprobarea cererii formulate de ministrul Justitiei, stabilit in conformitate cu art. 76, alin. (2) din Constitutie”, a spus Ludovic Orban, adaugand ca sesizarea CCR se va face vineri.

Ludovic Orban i-a transmis lui Dan Sova: „Nu scapi nici in gaura de Ponta”.

„Vinovatul principal pentru ceea ce s-a intamplat la Senat a fost premierul Victor Ponta, care prin atitudinea sa a avut aportul decisiv in rezultatul votului. Pe locul doi ca vinovatie este presedintele Senatului, care a dat o alta interpretare rezultatului votului”, a adaugat liberalul.

Dan Sova a fost scapat, miercuri, de colegii sai din Senat de arestare preventiva, acestia votand impotriva cererii DNA. La fel ca si senatorul PNL Varujan Vosganian in urma cu cateva saptamani, Sova le-a vorbit colegilor despre Dumnezeu, Buna Vestire si a fost uns cu mir in plenul Senatului.

In cazul Sova s-au inregistrat 79 de voturi pentru, 67 impotriva si 5 abtineri, iar senatorii PSD sustin ca, potrivit regulamentului Senatului, nu s-a intrunit numarul cerut – 85 de voturi favorabile, cererea fiind respinsa. Numarul total al senatorilor este de 168, iar prezenti au fost 151. Astfel, ar fi fost nevoie de doar 76 de voturi pentru arestare, astfel incat senatorul PSD sa-si piarda imunitatea parlamentara, daca senatorii ar fi decis conform prevederilor constitutionale.

In Constitutie se arata ca este nevoie de jumatate plus unu din numarul senatorilor prezenti, caz in care cererea procurorilor in cazul Sova a fost admisa.

La articolul 76 al Constitutiei, privind „Adoptarea legilor si a hotararilor”, la alineatul (2) se arata ca „Legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera”.

Doar legile organice si hotararile privind regulamentele Camerelor se adopta cu votul majoritatii membrilor fiecarei Camere, potrivit primului alineat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.