135234 – 04032015 – CSAT a decis ca in Romania vor stationa forte ale armatei portugheze din cadrul NATO, in perioada mai-iunie 2015. „Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat propunerile prim-ministrului referitoare la intrarea si stationarea pe teritoriul Romaniei, in perioada mai-iunie 2015, a unor forte si mijloace ale armatei portugheze, avand in compunere patru aeronave F16 Falcon si personalul aferent (aproximativ 150 militari si civili) in scopul pregatirii si desfasurarii misiunilor de Politie Aeriana NATO. Presedintele Romaniei urmeaza sa informeze Parlamentul cu privire la decizia luata, in conditiile legii”, se mentioneaza intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.
De asemenea, in cadrul sedintei a fost dezbatuta situatia de securitate din Ucraina si implicatiile pentru Romania.
„Membrii Consiliului au apreciat ca sprijinul consecvent al Romaniei pentru Ucraina, de la declansarea crizei, a marcat o deschidere fara precedent a autoritatilor de la Kiev fata de cooperarea bilaterala cu Romania”, arata Presedintia.
In sedinta CSAT, la care au participat inclusiv premierul Victor Ponta si noul director al SRI, Eduard Hellvig, s-a discutat si despre stadiul proceselor de asociere politica si economica dintre statele din Balcanii de Vest si Uniunea Europeana.
„Acestia au apreciat ca, in anul 2014, s-au inregistrat progrese privind parcursul european al acestor state. Totodata, membrii Consiliului au considerat ca regiunea Balcanilor de Vest trebuie inclusa intr-o viziune de ansamblu asupra Europei de Sud-Est, care sa intareasca rolul strategic al Romaniei in zona. Exercitarea de catre Romania a rolului de pivot al NATO si UE in regiune va contribui, la momentul oportun, si la acceptarea de catre partenerii occidentali a includerii Republicii Moldova in pachetul de extindere care are in vedere Balcanii de Vest”, explica Administratia Prezidentiala.
O alta tema de pe agenda sedintei a fost stadiul indeplinirii Programului multianual de restabilire a capacitatii de lupta a Armatei Romaniei pentru perioada 2013-2016 si in perspectiva pana in anul 2022.
„Membrii Consiliului au remarcat ca decizia de crestere a bugetului alocat apararii la nivelul de 2% din PIB pana in anul 2017, urmare a consensului obtinut din partea tuturor partidelor parlamentare, va asigura revigorarea programelor majore privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei si va reprezenta si o oportunitate certa pentru industria de aparare”, continua oficialii de la Cotroceni.
De asemenea, la intalnirea de marti s-a analizat si aprobat „raportul privind activitatea Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica – CERT-RO, in anul 2014, institutie al carei obiectiv general a constat in dezvoltarea capacitatii de raspuns la incidente de securitate cibernetica si a relatiilor de cooperare cu entitati nationale sau internationale, cu atributii si responsabilitati in domeniul securitatii cibernetice”. – PROMPT MEDIA