Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Cazul Șova, pe masa CCR, la Paști

Bucureşti: Cazul Șova, pe masa CCR, la Paști

DISTRIBUIȚI

135650 – 27032015 – Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a devansat data la care va discuta cele doua sesizari depuse in cazul Dan Sova. Initial se decisese ca sesizarile vor fi dezbatute la data de 22 aprilie, dupa care s-a revenit, stabilindu-se data de 8 aprilie.

Presedintele Klaus Iohannis a sesizat, joi, CCR, cerandu-i sa se pronunte pe un conflict constitutional aparut in cazul votului dat, miercuri, la Senat in cazul cererii DNA de incuviintare a arestarii preventive a senatorului PSD Dan Sova.

De asemenea, PNL a sesizat vineri dimineata CCR, cu privire la neconstitutionalitatea unui articol din regulamentul Senatului.

Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a refuzat sa se pronunte cu privire la „vinovatii” existente in cazul Sova, dar a subliniat ca „definitia sumara a statului de drept este ca cei care dau legile trebuie sa le respecte si ei”, potrivit Ziare.com.

Senatul a dat un vot, miercuri, pe cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive a senatorului PSD Dan Sova. 79 de senatori au votat „pentru”, depasindu-se jumatate plus 1 din numarul senatorilor prezenti, asa cum este prevazut in Constitutie. Totusi, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca solicitarea DNA nu a fost aprobata pentru ca nu a fost depasit pragul de 85 de senatori, cat reprezinta jumatate plus 1 din numarul lor total, asa cum prevede regulamentul si statutul Senatului.

DNA a cerut CSM sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la existenta unui conflict constitutional intre puterea judecatoreasca si puterea legislativa, apreciind ca Parlamentul a blocat ancheta in cazul Dan Sova.

Deciziile CCR nu se aplica retroactiv, fiind general obligatorii.

Pe de alta parte, un alt subiect disputat este faptul ca nu exista un document oficial in care sa fie consfintit faptul ca nu s-a intrunit numarul necesar de voturi pentru arestarea preventiva a lui Dan Sova, document care ar putea fi ulterior contestat.

Situatia este urmare a unui vid legislativ, pentru ca nu este obligatorie publicarea in Monitorul Oficial a avizelor negative date de Parlament, spre deosebire de cele pozitive. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.