Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Ambasada SUA atenţionează: “Toţi oamenii sunt egali în faţa legii”

Bucureşti: Ambasada SUA atenţionează: “Toţi oamenii sunt egali în faţa legii”

DISTRIBUIȚI

135456 – 12032015  –  Ambasada SUA a precizat, joi, cu referire la decizia de miercuri a Camerei Deputatilor de a respinge cererea de incuviintare a urmaririi penale a lui Laszlo Borbely, ca unul dintre principiile de baza ale democratiei este ca toti oamenii sunt egali in fata legii.

„Unul dintre principiile de baza ale democratiei este ca toti oamenii sunt egali in fata legii”, a precizat Ambasada SUA, dupa ce Camera Deputatilor a decis, miercuri, respingerea cererii de incuviintare a urmaririi penale in cazul lui Laszlo Borbely, potrivit Ziare.com.

Misiunea diplomatica a reamintit, totodata, ca nu comenteaza cazuri individuale.

Reactia Ambasadei SUA survine dupa ce, miercuri seara, un oficial al Comisiei Europene a precizat, referindu-se la decizia Camerei Deputatilor, ca Executivul de la Bruxelles va monitoriza indeaproape evolutiile.

„Politica noastra este de a nu comenta cazuri individuale, dar, desigur, vom monitoriza indeaproape evolutiile”, a declarat un oficial al CE.

Camera Deputatilor a respins, miercuri, cererea de incuviintare a urmaririi penale in cazul lui Laszlo Borbely.

Fostul ministru al Mediului Laszlo Borbely a declarat, miercuri, in plenul Camerei Deputatilor, ca redeschiderea dosarului sau privind inceperea urmaririi penale, printr-un simplu denunt, reprezinta „un abuz clar” din partea unor procurori.

El a sustinut, in timpul dezbaterilor din Camera privind cererea de incepere a urmaririi sale penale, ca o cerinta importanta pentru redeschiderea unui dosar este aparitia unui element nou, „indicii temeinice”, in acel dosar si a apreciat ca acest lucru nu s-a intamplat in cazul lui.

Borbely a aratat ca dosarul sau, pentru care se decisese NUP in 2014, a fost redeschis pe baza unui „autodenunt”.

„In cazul meu, cererea de incepere a urmaririi penale este bazata pe un simplu denunt, fara verificarea informatiilor minimale, fara audierea celor implicati. E evident abuzul care s-a facut”, a adaugat deputatul UDMR.

Procurorii DNA Oradea au decis, la 5 ianuarie 2015, revocarea solutiei de neincepere a urmaririi penale, iar judecatorul de camera preliminara de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat solutia, astfel ca dosarul lui Laszlo Borbely in care este suspectat de trafic de influenta a fost redeschis.

Anchetatorii au suspiciuni ca, in 2011, Laszlo Borbely, atunci ministru al Mediului si Padurilor, ar fi primit de la Ioan Ciocan, administrator al unei firme, foloase necuvenite in valoare de 80.952 de lei, constand in renovarea si utilarea unui apartament, pentru a-si exercita influenta asupra unor functionari din Administratia Nationala „Apele Romane” (ANAR), in vederea determinarii acestora sa favorizeze firma la licitatii organizate prin Administratiile Bazinale din teritoriu.

Borbely mai este suspectat si ca, in 2011, ar fi primit de la administratorul unei alte firme, Anton Petru Molnar, foloase necuvenite in valoare de 112.199 de lei, constand in reamenajarea si extinderea unui imobil apartinand acestuia, pentru a interveni la functionari din ANAR sa favorizeze firma la licitatii organizate prin Administratiile Bazinale din teritoriu.

De asemenea, tot in 2011, Laszlo Borbely ar fi primit de la administratorul a doua societati comerciale suma de 50.000 de euro, pentru a sprijini firmele administrate de acesta sa obtina lucrari in domeniul gospodaririi apelor si sa incaseze contravaloarea lucrarilor executate. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.