134607 – 06022015 – François Hollande și Angela Merkel resping categoric ipoteza – discutată la Washington – a livrării de arme trupelor guvernamentale ucrainiene, chiar dacă acestea trebuie să facă față unor atacuri distrugătoare lansate de separatiștii pro-ruși dotați cu armament greu, modern și în mari cantități de provenință rusă, notează Curierul Naţional.
Angela Merkel și François Hollande s-au aflat joi după amiază la Kiev, într-un demers diplomatic urgent pentru a discuta cu președintele ucrainian Petro Porosenko o nouă propunere de reglementare a conflictului din estul Ucrainei care continuă să facă zilnic morți și răniți inclusiv în rândul populației civile.
Numărul victimelor acestui „adevărat razboi” cum l-a numit François Hollande în conferința sa de presă de joi dimineață, a depășit 5 300 în cele nouă luni de conflict, plus peste un milion de refugiați din estul Ucrainei spre zonele neafectate de atacurile separatiștilor pro-ruși.
De la Kiev, Hollande și Merkel merg vineri la Moscova, pentru a purta negocieri și cu Vladimir Putin, în încercarea de a se găsi o soluție de încetarea focului în estul Ucrainei și pentru a preveni, astfel deraparea acestui conflict deocamdată local într-un conflict deschis între Rusia și Ucraina.
Convorbirile de la Kiev”ne dau speranțe într-o încetare a focului”, a declarat joi seară, printr-un comunicat de presă, președinția ucraineană.
Din surse apropiate președinției ucrainene s-a aflat că cei trei oficiali au discutat o soluție având la bază respectarea integrității teritoriale a Ucrainei și înlocuirea acordurilor de încetare a focului semnate în septembrie trecut la Minsk – devenit caduc în urma reluării luptelor în ultimele săptămâni – cu un alt acord adaptat la realitățile din acest moment.
Așa cum se știe din cele mai recente declarații ale lor, liderii Franței și Germaniei resping categoric ipoteza – discutată la Washington – a livrării de arme trupelor guvernamentale ucrainiene, în condițiile în care acestea trebuie să facă față unor atacuri distrugătoare lansate de separatiștii pro-ruși dotați cu armament greu, modern și în mari cantități, de provenință rusă.
Rămâne de văzut dacă textul acordului de încetare a focului ce va fi pus la punct și cu consimțământul lui Putin, la finele acestei „navete diplomatice”, va fi pus în aplicare în mod sincer de către toate părțile implicate în conflict. Pentru că, de la declanșarea lui, numeroase acorduri de încetare a focului au mai fost semnate, dar au fost încălcate la doar câteva zile de la intrarea lor în vigoare.
Din informațiile de la Moscova s-a aflat că Vladimir Putin ar putea cere o „neutralizare” a regiunilor Donetk și Lugansk, puse sub patronaj rusesc, după modelul Abhaziei sau al Transnistriei. – PROMPT MEDIA