134843 – 16022015 – Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a participat luni la conferinta Grupului Intersectorial de Lucru, infiintat la nivelul Municipiului Bucuresti, in parteneriat cu Reteaua Oraselor Sanatoase, Organizatia Mondiala a Sanatatii – Regiunea Europa. La eveniment, alaturi de primarul general au fost prezenti reprezentanti ai institutiilor din administratia locala si centrala, responsabile cu derularea de proiecte, programe si actiuni menite sa contribuie la dezvoltarea unui „oras sanatos”, precum si reprezentanti ai societatii civile.
In cadrul intalnirii s-a discutat despre o serie de proiecte necesare Bucurestiului, aflate in diferite stadii de implementare, cum ar fi: imbunatatirea si refacerea infrastructurii sportive, realizarea pistelor pentru biciclisti, fluidizarea traficului prin reorganizarea transportului public si crearea de benzi unice, cresterea numarului de locuri de joaca pentru copii si reinfiintarea policlinicilor de sector, potrivit unui comunicat al Primariei Municipiuluii Bucureşti.
„Un oras sanatos se defineste in principal prin dezvoltarea sistemului de sanatate si a bunastarii cetatenilor. Primaria Capitalei si-a propus sa puna la dispozitie, pas cu pas, logistica necesara dezvoltarii unui oras sanatos, fie ca vorbim de pistele pentru biciclisti sau benzile unice pentru transportul public. Aceeasi preocupare o avem si pentru dezvoltarea locurilor de joaca sau pentru imbunatatirea si refacerea infrastructurii sportive. Municipalitatea este deja angajata in aceste proiecte, asigurand totodata finantarea lor”, a spus primarul general Sorin Oprescu.
Prezenta la eveniment, Gabriela Szabo, Ministrul Tineretului si Sportului a subliniat importanta practicarii sportului pentru sanatatea populatiei:
„In anul 2004 m-am retras din activitatea sportiva insa primul lucru pe care am incercat sa-l fac a fost sa constientizez, in primul rand copiii, ca trebuie sa faca sport intr-un mediu curat. Dupa numirea in functia de ministru, mi-am spus ca un obiectiv extrem de important este promovarea sportului de masa, fara sa neglijam infrastructura sportiva. Daca cerem o natiune sanatoasa si copii sanatosi trebuie sa fim foarte atenti la infrastructura sportiva”.
La randul sau, Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne a aratat ca: „Pentru un oras sanatos este nevoie de o echipa si este nevoie de a crede in ceea ce faci. Este un lucru de cursa lunga, se planifica acum, se fac proiecte si se pun in practica in anii urmatori. Vedem anumite actiuni care se fac deja si vedem si impactul lor –cum ar fi pistele de biciclisti construite pe Calea Victoriei- insa, cel mai important lucru pentru prevenire si pentru un oras sanatos ramane modul in care educam viitoarea generatie. Pentru ca un oras sanatos are nevoie de parteneri, dar cel mai important partener este reprezentat de locuitorii acestui oras”.
In august 2014, orasul Bucuresti a aderat la Reteaua Oraselor Sanatoase, luandu-si astfel angajamentul sa implementeze strategiile europene pentru sustinerea calitatii sanatatii locuitorilor sai. In acest sens, Grupul intersectorial de Lucru are ca principal scop sprijinirea si promovarea proiectelor si actiunilor menite sa asigure implementarea la nivel local a politicilor de sanatate initiate si promovate de Reteaua Oraselor Sanatoase – OMS Regiunea Europa.
Reteaua Oraselor Sanatoase cuprinde aproximativ 90 de orase, din 30 de tari europene, scopul acesteia fiind acela de a plasa sanatatea in agenda politica, economica si sociala a guvernarii acestor orase. – PROMPT MEDIA