134762 – 12022015 –Cerința de prelungire a patentelor unor medicamente înseamnă extinderea monopolului unor companii farmaceutice asupra unor tratamente vitale, iar acest lucru este incorect fata de bolnavi, a afirmat eurodeputata Daciana Sârbu in cadrul unei dezbateri ce a avut loc in plenul Parlamentului European.
„Din cauza perioadelor lungi in care medicamentele noi sunt protejate de patente, multe tratamente rămân inaccesibile pentru oamenii care au nevoie disperata de ele. După expirarea patentului unui medicament, prețul acestuia poate sa scadă cu 99% – o cifra uimitoare, care ne sugerează cat de mulți bani câștiga companiile atunci când au monopol asupra unui medicament”, a arătat în mesajul sau Daciana Sârbu, care este vicepreședinta a Comisiei de Sănătate publica din Parlamentul European. „An de an aceste companii realizează profituri uriașe, si in plus solicita sa-si extindă monopolul asupra medicamentelor care ar putea îmbunatati starea de sănătate a unor oameni, mulți dintre ei lipsiți de posibilitati. Acest lucru este profund incorect”, a subliniat eurodeputata în discursul susținut la Strasbourg.
Nu vorbim de o problema a unor state in curs de dezvoltare, ci de o realitate dureroasa din Uniunea Europeana, inclusiv din Romania, unde prețul medicamentelor este adesea prea mare pentru ca oamenii sau spitalele sa si-l permită, a atras atenția Daciana Sârbu.
Aceasta a susținut cu fermitate ca se va opune extinderii patentelor pentru medicamente, care ar însemna preturi ridicate ale acestora, pe care oamenii nu si le permit. Daciana Sârbu a afirmat ca este intr-adevăr necesara o finanțare mai buna a cercetării, însa „cetățenii sunt cei care trebuie sa beneficieze de rezultatele cercetării medicale”. –PROMPT MEDIA