– 134854 – 17022015 – Administratorul judiciar al companiei Hidroelectrica, Remus Borza, a fost condamnat luni definitiv de Inalta Curte de Casatie si Justitie la un an inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese. El este acuzat ca a directionat catre societatea sa de avocatura contracte de asistenta juridica, platite de Hidroelectrica.
Curtea Suprema a admis apelul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce Remus Borza a fost achitat in aprilie 2014 de Curtea de Apel Bucuresti, potrivit Ziare.com.
In acelasi dosar, Nicoleta Munteanu, asociata lui Borza, a primit tot un an de inchisoare cu suspendare.
La 17 octombrie 2013, cei doi au fost trimisi in judecata de procurorii Parchetului Curtii de Apel Bucuresti (PCAB).
Potrivit PCAB, pe 20 iunie 2012 Tribunalul Bucuresti a admis cererea de intrare in insolventa a Hidroelectrica SA, administrator judiciar fiind desemnat Euro Insol SPRL, unde asociati sunt Remus Borza (50%) si Nicoleta Munteanu (50%).
Ulterior, Euro Insol SPRL a fost confirmata ca administrator judiciar al Hidroelectrica in sedinta Adunarii Creditorilor din 14 septembrie 2012 si prin incheierea judecatorului sindic din 3 octombrie 2012.
In cadrul procedurii de insolventa, impotriva tabelului preliminar de creante, au fost formulate de catre creditori 74 de contestatii, iar pentru reprezentarea juridica in legatura cu aceste contestatii Remus Borza a propus Comitetului Creditorilor, in sedinta din data de 25 octombrie 2012, angajarea societatilor de avocatura Borza si Asociatii (unde Borza detine 95% din partile sociale, iar Nicoleta Munteanu 5%) si casa de avocatura P. si Asociatii in schimbul unui onorariu de 1.500 euro/dosar.
Comitetul Creditorilor nu a aprobat angajarea celor doua societati de avocatura, ci a hotarat ca angajarea avocatilor sa se faca in baza unei proceduri competitive si transparente (3 cereri de oferte, cu evitarea conflictelor de interese si cu respectarea principiului maximizarii averii debitoarei), in limita unui buget mediu de 3.000 euro, plus TVA/dosar.
Drept urmare, administratorul judiciar a solicitat si a primit 4 oferte.
Prin procesul verbal din data de 5 noiembrie 2012, semnat de Remus Borza, in urma analizei ofertelor, s-a decis incheierea contractelor de asistenta juridica cu SCPA Borza si Asociatii, Societatea Civila Profesionala de Avocati P. si Asociatii si Cabinetul individual de avocat D. I. pentru un onorariu fix de 3.000 euro, plus TVA/dosar, cu precizarea ca onorariul stabilit acopera atat faza procesuala a fondului, cat si pe cea a recursului.
Astfel, intre Euro Insol SPRL si SCPA Borza si Asociatii au fost incheiate 34 contracte de asistenta juridica avand ca obiect asistenta si reprezentare juridica in 34 de contestatii aflate pe rolul Tribunalului Bucuresti, in care Hidroelectrica avea calitatea de parte.
Toate cele 34 contracte au fost semnate din partea administratorului judiciar Euro Insol de catre Nicoleta Munteanu, iar din partea SCPA Borza de catre un avocat colaborator al societatii de avocatura.
In baza acestor 34 contracte, SCPA Borza a emis catre Euro Insol un numar de 34 facturi fiscale, care au fost achitate in totalitate de Euro Insol, prin ordine de plata emise de Remus Borza.
Conform procurorilor, Remus Borza a realizat pentru sine si colega lui, in mod direct, un folos material in cuantum de 559.843,11 lei.
Parchetul arata la acea vreme ca folosul material nu reprezinta un prejudiciu adus unitatii, astfel incat, fiind o infractiune de pericol, prin faptele comise nu s-a creat vreun prejudiciu in dauna SC Hidroelectrica SA, iar anchetatorii nu au dispus masuri asiguratorii in faza urmaririi penale. – PROMPT MEDIA