134282 – 26012015 – Reprezentanții partidelor parlamentare de la Chișinău – PLDM, PDM, PCRM și PL – au fost convocați de președintele Nicolae Timofti la consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcția de prim-ministru. Convocarea are la bază art. 98 al Constituției Rep. Moldova, iar discuțiile vor avea loc marți, 27 ianuarie a.c., la Reședința de stat.începând cu ora 14.15.
În 13 ianuarie, președintele Moldovei a discutat și cu reprezentanții socialiștilor, care au declinat intenția de a participa la coaliția guvernamentală și să formuleze propria propunere pentru un candidat.
În urma consultărilor de mâine, preşedintele Nicolae Timofti va desemna candidatul pentru funcţia de premier.
În termen de 15 zile de la desemnare, candidatul va prezenta Parlamentului componenţa noului Guvern și va cere votul de încredere al Parlamentului pentru programul de guvernare. Executivul are nevoie de minimum 51 de voturi pentru a fi învestit.
Vineri seara liderii PLDM (condus de Vlad Filat) şi PD (condus de Marian Lupu) au anunțat formarea unei coaliții de guvernare – Alianţa pentru Moldova Europeană (AME) – fără sprijinul PL (condus de Mihai Ghimpu), bazându-se pe sprijinul parlamentar al PCRM (condus de Vladimir Voronin), iar astăzi au dat publicității Acordul de constituire a AME.
În urma deciziei de renunțare la includerea PL în coaliția de guvernare, duminică, la Chișinău, a avut loc un protest civic, prin care protestatarii au cerut includerea liberalilor în arcul guvernamental și continuarea politicilor de apropiere de Uniunea Europeană.
Potrivit Acordului de constituire a Alianţei pentru Moldova Europeană, funcţia de prim-ministru va fi deţinută de un exponent al PLDM, Vlad Filat înaintând deja numele lui Iurie Leancă, actualul prim-ministru, pentru această funcție.
În ultimele zile, pentru funcţia de premier, la Chișinău, a fost vehiculat și numele Nataliei Gherman, fost ministru al Afacerilor Externe, tot din partea PLDM.
Astfel, acordul politic fixează următoarele priorități ale guvernării, urmând ca obiectivele acesteia să fie incluse în Programul de guvernare: integrarea europeană ca prioritate a politicii interne şi externe a Rep. Moldova, cu echilibrarea și menținerea bunelor relații cu alți parteneri externi în interesul național al țării.
Un alt obiectiv este reintegrarea teritorială și consolidarea statalității; dezvoltarea economică modernă bazată pe investiții, susținerea businessului, inovații și competitivitate care să genereze sporirea graduală a numărului de locuri de muncă.
O altă prioritate este asanarea și consolidarea sectorului bancar; asigurarea unei dezvoltări regionale echilibrate; dezvoltarea agriculturii moderne, bazate pe tehnologii și sisteme performante de colectare și procesare a materiilor prime agricole; modernizarea infrastructurii; implementarea politicilor sociale pro-active, ocrotirea familiei, măsuri orientate spre sporirea bunăstării cetățenilor și creșterea calității vieții; eficientizarea sistemului național de asigurări de sănătate, a sistemului de pensii și de asigurări sociale.
Liderii PLDM şi PD au fixat drept obiectiv şi reforma administrației publice (inclusiv instituționale conform modelelor europene) și descentralizarea care să asigure transparentizarea guvernării; asigurarea continuității și finalității reformelor în justiție, în domeniul mediului de afaceri și climatului investițional.
Totodată, în Acordul de constituire a AME sunt incluse şi alte priorităţi privind asigurarea ordinii de drept, combaterea criminalității și eficientizarea reformei poliției, eradicarea corupției, a infracțiunilor economice și financiare.
De asemenea, şi-au pus drept obiectiv şi reformarea organelor procuraturii, depolitizarea reală, eficientizarea și transparentizarea activității organelor pentru ocrotirea normelor de drept; asigurarea supremației legii şi a 6 respectării drepturilor omului; consolidarea libertății de exprimare și libertății presei, asigurarea securității informaționale; neadmiterea divizării cetățenilor pe criterii etnice și culturale.
Potrivit presei del la Chișinău, vectorul european pentru Rep. Moldova se menține în preferințele cetățenilor, potrivit unui sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova, publicat astăzi.
Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum cu privire la aderarea Moldovei la UE, peste 37,1% dintre moldoveni s-ar pronunţa „pentru”, iar 36,8% dintre cei intervievaţi optează pentru Uniunea Euroasiatică.
Acelaşi studiu mai arată că 75,1% din populaţie crede că cel mai important eveniment politic din 2014 a fost alegerile parlamentare, urmat de semnarea Acordului de Asociere cu UE – 47,4% și 43,6% – liberalizarea regimului de vize cu UE.
Sondajul a fost efectuat în perioada 8-20 ianuarie, pe un eşantion de 1.171 de persoane din 79 de localităţi, inclusiv din regiunea transnistreană. Marja de eroare este plus-minus 3%. = PROMPT MEDIA