134413 – 30012015 – Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a participat la Conferința „România şi răspunsul la provocarea climatică: strategia operaţională şi planul de acţiune climatic” organizată în cadrul proiectului OPERA-CLIMA, Operaționalizarea strategiei naționale privind schimbările climatice și dezvoltarea componentei climatice a Programelor Operaționale 2014-2020.
„Strategia operaţională şi planul naţional de acţiune, pe care le pregătim în acest an, trebuie să ne ofere instrumente de acţiune realistă, suplă, precisă şi eficientă. Trebuie să ne permită accesarea cu succes a fondurilor europene 2014–2020, din care minim 20% trebuie folosite în proiecte şi acţiuni relevante climatic. Vorbind de schimbări climatice ne referim, practic, la tot: la industrie, la energie, la dezvoltare urbană şi rurală, la agricultură şi silvicultură, la ape şi transporturi.(…) Țintele UE sub Cadrul 2030 – 40% reducere de emisii, 27% creştere eficienţă energetică, 30% pondere energii regenerabile în totalul consumului de energie – ne obligă să acţionăm concertat, în UE şi în România. Aici pot ajuta strategia, dar şi planul de acţiune. Ele vor fi construite printr-un dialog substanţial, în săptămânile şi lunile ce urmează”, a subliniat, în deschiderea conferinței, ministrul.
Alături de ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, la eveniment au participat experţi internaţionali din Franţa și Marea Britanie, experţii internaţionali ai Băncii Mondiale implicaţi în proiect, în domeniul climatic şi al modelării macroeconomice precum și reprezentanţi ai ministerelor, ai institutelor de cercetare, ai societăţii civile şi ai mediului academic.
O prezenţă specială a fost Anil Markandya, expert în economia resurselor, membru al celui mai important for ştiinţific global în domeniul schimbărilor climatice (International Panel on Climate Change) şi laureat al premiului Nobel pentru pace în anul 2007, ca autor al raportului de evaluare globală privind impactul schimbărilor climatice.
La evenimentul prilejuit de lansarea procesului de pregătire a strategiei naţionale operaţionalizate a României şi a planului de acţiune în domeniul schimbărilor climatice au fost prezentate și experienţe ale altor ţări în pregătirea strategiilor naţionale climatice. – PROMPT MEDIA